Boek
Nederlands

Het geheim van de snoepfabriek

Selma Noort (auteur), Saskia Halfmouw (illustrator)
+1
Het geheim van de snoepfabriek
×
Het geheim van de snoepfabriek Het geheim van de snoepfabriek
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
De ouders van Meda hebben een snoepfabriek. Ze hebben het geheime recept voor zuchtjes, supersnoepjes, nodig om de fabriek open te houden. Meda en Jan gaan op zoek. Vanaf ca. 8 jaar.
Leesniveau
AVI 8
Titel
Het geheim van de snoepfabriek
Auteur
Selma Noort
Illustrator
Saskia Halfmouw
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2002
97 p. : ill.
ISBN
90-258-3723-9

Besprekingen

Je moet als schrijfster je toch een oor aangenaaid voelen door je eigen uitgever als die achterop je boek zet: "Meda en haar vriend Jan gaan op zoek. Ze moeten het recept vinden, maar het lijkt wel of ze worden achtervolgd". Jan? Jan? Welke vriend Jan? Halverwege het verhaal als Meda inderdaad hard op zoek is naar het verdwenen recept van het supersnoepje 'zuchtjes', doet ze dat nog steeds samen met haar vriendje Stephan. En dat verandert niet. Er komt in het hele verhaal geen Jan voor. Onbegrijpelijk slordig zulke fouten. Ik neem direct aan dat Selma Noort niet zelf de verkeerde flaptekst heeft aangeleverd en dat zij zich ook een slag in de rondte schrok toen ze het boek zag. Zij is wel in eerste instantie verantwoordelijk voor de 'handvaten' van de rolstoel van opa op bladzijde 87, waar het 'handvatten' moeten zijn. Maar ook zulke foutjes horen op de uitgeverij eruit gehaald te worden. Genoeg muggenzifterij (zal de uitgever vinden).

Vader Albrecht van Meda is de oude snoepfab…Lees verder
Meda's ouders willen een oude snoepfabriek, die van de familie was, weer opstarten. Om de lening rond te krijgen, hebben ze het recept van beroemde snoepjes, 'zuchtjes' genaamd, nodig. De eigenaars van een andere snoepfabriek doen alles om dat te voorkomen. Als Meda het recept heeft gevonden, wordt de achtervolging dan ook ingezet. Deel uit de serie 'Geheim'. Goed geschreven speurdersverhaal met een origineel onderwerp. Door de korte hoofdstukken en heldere stijl leest het vrij makkelijk. De hoofdpersonen zijn gewone kinderen. Er zijn geen ongeloofwaardige prestaties en geweld. Toch is het een spannend verhaal dat van het begin tot het einde boeit. De sfeer in het gezin is blijmoedig. Veel vlotte pentekeningen in grijze tinten verlevendigen de tekst en sluiten er goed op aan. Op het aantrekkelijke omslag in kleur de twee hoofdpersonen in de snoepfabriek en een verstopte achtervolger. Leuk speurdersverhaal voor een grote groep lezers, zowel jongens als meisjes, vanaf ca. 8 jaar.

Over Selma Noort

Selma Noort (Leiden, 7 april 1960) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster en kunstschilder.

Biografie

Noort studeerde voor kleuterleidster aan de kleuterkweekschool in Leiden, toen ze haar eerste boek, Ik hoef niet op schoot, schreef. Selma Noort kwam in contact met Miep Diekmann, die ervoor zorgde dat het boek gepubliceerd werd bij Uitgeverij Leopold. Het boek deed het goed en werd vertaald naar het Duits en Deens. Een aantal andere boeken volgden, waarbij Noort zich vooral richtte op oudere kinderen. Uiteindelijk werd Noort, na vele omzwervingen, waaronder een periode in de Verenigde Staten, in 1989 voltijds schrijfster. Hierna nam haar oeuvre snel toe.

Naast haar schrijverschap treedt Selma Noort regelmatig op in bibliotheken en scholen met educatieve workshops en voorstellingen over haar boeken en het schrijverschap in het algemeen, en werkt zij voor de Stichting Schoolschrijver als schoolschrijver op scholen…Lees verder op Wikipedia

Suggesties