Vier jaar na de spoorloze verdwijning van zijn dochtertje meldt een mysterieuze vrouw zich bij een psychiater; in haar waandenkbeelden duikt een meisje op dat verdacht veel lijkt op het verdwenen kind.
Titel
De therapie
Auteur
Sebastian Fitzek
Vertaler
Jan Smit
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Die Therapie
Uitgever
Amsterdam: The House of Books, [2019]
271 p.
ISBN
9789044358988 (paperback)

Besprekingen

De debuutroman van de Berlijner Sebastian Fitzek is nog het best te vergelijken met het vroegere en betere werk van Nicci French. De therapie is een boeiende psychologische thriller die je niet kan wegleggen en die je, ook al door de heel korte hoofdstukken, op één of twee dagen uitleest.

Psychiater Victor Larenz is een veelgevraagde gast in talkshows omdat hij er goed uitziet en in gewone mensentaal gecompliceerde psychische problemen ook voor leken begrijpelijk kan maken. De vooraanstaande psychiater en gerenommeerd specialist op het terrein van schizofrene stoornissen stort in als zijn zieke 12-jarige dochter onder mysterieuze omstandigheden verdwijnt. Vier jaar later heeft hij zijn praktijk verkocht, en "zijn Jim Beam en Jack Daniels de enige patiënten met wie hij de afgelopen jaren diepgaande gesprekken had gevoerd". De relatie met zijn vrouw is op een dood spoor beland en hij zoekt nog steeds naar zijn dochter.

Met zijn hond trekt hij zich terug in een afge…Lees verder
Psychiater Viktor Larenz is na het spoorloze verdwijnen van zijn 12-jarige dochter Josie volledig ingestort. Na vier jaar trekt hij zich terug in zijn vakantiehuisje op een Waddeneiland om de vragen van een journalist te beantwoorden. Maar daar duikt de mysterieuze Anna op, een vrouw die aan schizofrenie zegt te lijden en door Viktor behandeld wil worden. In haar waanbeelden duikt voortdurend een meisje op dat verbazingwekkend veel op Josie lijkt. Anna is op de hoogte van zaken die Larenz alleen zelf kan weten. Door anderen wordt hij voor haar gewaarschuwd, een detective ontdekt in een ander huis van Larenz sporen van bloed, Anna wordt steeds onvoorspelbaarder en de dreiging die Larenz voelt, wordt steeds sterker. Tot er een ontknoping volgt, die de echte ontknoping niet blijkt te zijn. Een buitengewoon knappe psychologische thriller vooral vanwege de overtuiging waarmee de schrijver de psychiater getekend heeft en vanwege de talloze vertellagen, die uiteindelijk naadloos in elkaar va…Lees verder

Over Sebastian Fitzek

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Jonas Rogowski

Sebastian Fitzek (Berlijn, 13 oktober 1971) is een Duitse schrijver en journalist. Zijn eerste boek (De therapie) was in 2006 een bestseller in Duitsland en verdreef De Da Vinci Code van de eerste positie.

Bibliografie

Daarnaast heeft hij een bijdrage geleverd aan de volgende verhalenbundels:

  • Tierische helden, 2008
  • Mord am Hellweg IV, 2008
  • Tödliche Gaben, 2009
  • P.S. Ich Töte Dich, 2010 (Het titelverhaal is geschreven en de overige verhalen zijn geselecteerd door Sebastian Fitzek)
  • Weißer Schnee, rotes Blut, 2010
Lees verder op Wikipedia