Boek
Nederlands

Huidpijn

Saskia Noort (auteur)
Als BN'er Anne Koster verlaten wordt door haar minnaar is dat smullen voor de media, zeker als deze man ook nog eens verdwijnt en zij de belangrijkste verdachte is.
Titel
Huidpijn
Auteur
Saskia Noort
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2016
282 p
ISBN
9789026331398 (paperback)

Besprekingen

De BN'er op de selfie

Misdaad. In Nederland is Saskia Noort een fenomeen. Met Huidpijn zal ze Vlaanderen niet veroveren.

De kloof tussen Nederlandse en Vlaamse misdaadschrijfsters is opvallend: in Nederland zijn tientallen succesvolle schrijfsters actief, die hun boeken slijten aan een overwegend vrouwelijk lezerspubliek. De Vlaamse misdaadschrijfsters zijn minder talrijk en halen slechts een fractie van de verkoopcijfers van hun Nederlandse 'sisters in crime'.

De voortrekker van het Nederlandse heir van misdaadschrijfsters is Saskia Noort (1967). Haar nieuwste misdaadroman heet Huidpijn maar het duurt lang voor de misdaad in het boek opduikt. De eerste honderdvijftig bladzijden loopt Anne Koster, een beroemde televisiepresentatrice, als een zombie door haar leven omdat haar man haar heeft verlaten, haar praatprogramma op de helling staat en haar verlangen om moeder te worden voor altijd onbereikbaar zal zijn. De 'bladen' hollen achter haar aan met smeuïge details uit haar leven, verklaren haar 'een product waarvan de houdbaarheidsdatum overschred…Lees verder

Een BN'er, Anne Koster, een journaliste met haar eigen talkshow, leeft al enkele jaren samen met de veel jongere Sam Knippenberg. Zij is geobsedeerd door haar kinderwens maar tijdens de laatste ivf-poging blijkt Sam opeens niet meer te willen. Kort daarop bekent hij verliefd te zijn op een ander, Sammy, en verlaat Anne. Haar wanhoop, eenzaamheid, woede, haar gevecht met paparazzi en twitteraars, alsmede haar getob over een gezinsverleden met een gewelddadige vader, haar relaties met buren, moeder, zus en agent Don - dat alles wordt in de eerste helft van het boek zo breed uitgemeten dat de lezer zou kunnen denken: waar blijft de thriller? Maar dan verdwijnt Sam, wordt Anne de belangrijkste verdachte en openen de media meedogenloos de jacht op nieuwtjes uit haar privéleven. De schrijfster is zelf door een moeilijke scheiding gegaan, vertelde ze in een interview, maar dat is niet het achterliggende thema. Dat is de fatale uitwerking op sommige mannen van het feit dat hun vrouw sterker, …Lees verder

Over Saskia Noort

CC BY 3.0 - Foto van/door Jan Zandbergen

Saskia Noort (Bergen (Noord-Holland), 13 april 1967) is een Nederlandse schrijfster, freelance journaliste en columniste.

Levensloop

Saskia Noort studeerde, na de havo te hebben doorlopen, journalistiek en theaterwetenschap. Sinds begin jaren negentig werkte ze als redacteur voor een groot aantal bladen, waaronder Viva, Marie Claire, TopSanté en Ouders van Nu. Tot maart 2021 schreef ze 17 jaar colums in de glossy LINDA. Voorheen deed ze dat in het magazine vtwonen, alsook in de Nederlandse Playboy. Van haar thrillers zijn internationaal zo'n 2,7 miljoen exemplaren verkocht (stand voorjaar 2016). Talloze ervan zijn bewerkt voor televisie, film en theater.

Noort debuteerde in 2003 als auteur met de literaire thrillerTerug naar de kust, waarvan meer dan 200.000 exemplaren zijn verkocht. In dat jaar verscheen vervolgens Aan de goede kant van 30, een bundeling columns.

Haar tweede thriller, versch…Lees verder op Wikipedia