Boek
Nederlands

40 : over lijf en leven van een beginnende veertiger

Saskia Noort (auteur)
+1
40 : over lijf en leven van een beginnende veertiger
×
40 : over lijf en leven van een beginnende veertiger 40 : over lijf en leven van een beginnende veertiger

40 : over lijf en leven van een beginnende veertiger

Genre:
Columns over het leven van vrouwelijke veertigers.
Onderwerp
Ouder worden
Titel
40 : over lijf en leven van een beginnende veertiger
Auteur
Saskia Noort
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Anthos, 2007
106 p.
ISBN
9789041412195

Besprekingen

In deze verzameling columns observeert Saskia Noort haar omgeving zonder daarbij een blad voor de mond te nemen, in ironische en (zelf-)kritische bewoordingen. Op volkomen subjectieve wijze beschrijft ze wat ze ziet in haar leven, aan haar lijf en bij haar vriendinnen. Ze neemt daarbij haar hele bestaan onder de loep. Zo heeft ze het over de opvoeding van haar opgroeiende kinderen en later lamlendig rondhangende pubers, die zich schamen voor hun moeder, die wanhopig probeert niet veertig te zijn. Verder gaat het over de afwezigheid van deftige borsten (of "erwten op een plank", zoals ze ze zelf pleegt te noemen) en of er al dan niet iets aan gedaan moet worden, over het klagen onder vriendinnen over de echtgenoot, over stoppen met roken (en daar natuurlijk niet in slagen), over conflicten met moeder, over verbouwingen etc. In enkele columns waagt Noort zich zelfs aan wat meer diepgaande maatschappijkritiek, bv. over het asielbeleid.

In precies veertig columns vat Noort samen wa…Lees verder
Bundel columns van Saskia Noort [1967], die de succesvolle romans 'Terug naar de kust', 'De eetclub' en 'Nieuwe buren' publiceerde. De columns, die eerder verschenen in 'Linda.', 'VT Wonen' en 'Privium', kunnen beschouwd worden als vervolg op 'Aan de goede kant van 30'. De veertig verzamelde stukjes gaan over het wel en wee van veertig plus vrouwen. Uiteenlopende onderwerpen passeren de revue, zoals opvoeding van (puber)kinderen en wat dat met je relatie doet, werken en zorgen, kleine borsten, drank, seks, roken, verbouwen, nordic walking, paaldansen en (kinder)feestjes. Een enkele keer komt een serieuzer onderwerp aan de orde, zoals het leed van een illegale moeder. De meeste columns zijn op lichte toon en met de nodige zelfspot, kritiek en humor geschreven. Zeer herkenbaar voor vrouwelijke veertigers met (puber)kinderen. Voor een groot publiek. Kleine druk.

Over Saskia Noort

CC BY 3.0 - Foto van/door Jan Zandbergen

Saskia Noort (Bergen (Noord-Holland), 13 april 1967) is een Nederlandse schrijfster, freelance journaliste en columniste.

Levensloop

Na de havo te hebben doorlopen, studeerde Noort journalistiek en theaterwetenschap. Sinds begin jaren negentig werkte ze als redacteur voor een groot aantal bladen waaronder Viva, Marie Claire, TopSanté en Ouders van Nu. Tegenwoordig schrijft ze een column in glossymagazine LINDA. Voorheen schreef ze columns in de VT Wonen en de Playboy. Van haar thrillers zijn er internationaal zo'n 2,7 miljoen exemplaren verkocht (stand voorjaar 2016), talloze ervan zijn bewerkt voor televisie, film en theater.

Noort debuteerde in 2003 als auteur met de literaire thriller Terug naar de kust, waarvan er meer dan 200.000 exemplaren zijn verkocht.

Haar tweede thriller heet De eetclub. De recensies daarover waren lovend. Zo schreef NRC Handelsblad: "De Eetclub is een vaardige, spannende,…Lees verder op Wikipedia