Boek
Nederlands
Een negentiende-eeuwse jonge vrouw uit de Engelse middenklasse die vrouwen in de gevangenis bezoekt als sociale bezigheid, raakt in de ban van een raadselachtige vrouw die veroordeeld is omdat ze als spiritiste betrokken was bij iemands dood.
Titel
Affiniteit
Auteur
Sarah Waters
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Affinity
Uitgever
Amsterdam: Nijgh en Van Ditmar, 2000
359 p.
ISBN
90-388-8411-7

Besprekingen

Aan de hand van dagboekfragmenten recreëert Sarah Waters de leefwereld van Margaret Prior en Selina Dawes in het 19de-eeuwse London. Margaret is een jonge vrouw van goeden huize die met psychologische problemen kampt: na de dood van haar vader en een mislukte zelfmoordpoging besluit ze aan liefdadigheid te doen, maar ze raakt letterlijk en figuurlijk verstrikt in een emotioneel labyrint. In de vrouwengevangenis van Millbank wordt zij een "bezoekster" om de geïnterneerde vrouwen wat sociale en morele troost te brengen, een onschuldige bezigheid die haar echter fataal zal worden. Een van de meisjes met wie zij al snel een speciale band heeft, is Selina, een spiritistisch medium dat wegens mishandeling van een van haar cliënten zit opgesloten. Geleidelijk aan wordt Selina Margarets favoriet en de relatie tussen de twee vrouwen zal uitgroeien tot een echte liefdesrelatie. Maar rond Selina hangt een web van geheimzinnigheid, dat Margaret in een detective-achtig verhaal probeert te ontra…Lees verder
Margaret Prior, de oudste, ongetrouwde dochter van 29 uit een gegoed Victoriaans gezin in Chelsea, is depressief na de dood van haar vader. Op aanraden van een kennis gaat ze in 1874 gevangenen bezoeken in de Londense vrouwengevangenis Millbank. Men hoopt dat ze zich door de ellende die ze daar ziet beter gaat voelen over haar eigen leven. In Millbank bezoekt ze o.a. Selina Dawes, een spiritistisch medium dat erin slaagt haar in haar ban te krijgen. Door op een erg geraffineerde manier gebruik te maken van Margarets ontwakende liefde voor haar en de onvrede over haar leven, bevrijdt Selina zichzelf, maar breekt Margarets leven. De debuutroman van Waters (1966) 'Tipping the Velvet' * trok veel positieve aandacht. Deze tweede, redelijk vertaalde roman bevestigt haar kwaliteiten. Het ambitieuze, originele verhaal, waarin de dagboeken van de vrouwen naast elkaar zijn gezet, is heel boeiend, om niet te zeggen spannend en loopt verrassend af. Bovendien treft Waters raak de beklemmende Victo…Lees verder

Over Sarah Waters

CC BY 2.0 - Foto van/door Annie_C_2

Sarah Waters (Neyland, 21 juli 1966) is een Britse romanschrijfster. Haar bekendste werk is haar debuut Tipping the Velvet (vert. Fluwelen Begeerte) uit 1998, dat in 2002 onder dezelfde titel werd verfilmd als miniserie.

Werk

Sarah Waters werd in 1966 geboren in Neyland, een stad gelegen in de county Pembrokeshire in Wales. Ze ging daar ook naar school en bezocht later de universiteit van Canterbury waar ze haar doctoraat in Engelse literatuur verkreeg. Haar specialisering was moderne homoliteratuur vanaf de negentiende eeuw. Zij deed voor haar proefschrift onderzoek naar lesbische historische romans. Door een bestudering van de negentiende-eeuwse seksuele onderwerelden toont zij onder meer aan dat de voorstellingen die men tegenwoordig van (homo)seksualiteit in de victoriaanse periode heeft, in het beste geval stereotiep en in het slechtste geval onjuist zijn.

Haar werk voor haar promotiethesis inspireerde haar to…Lees verder op Wikipedia