Boek
Nederlands

De Michelangelo van Coney Island

Sarah Hall (auteur)
+1
De Michelangelo van Coney Island
×
De Michelangelo van Coney Island De Michelangelo van Coney Island

De Michelangelo van Coney Island

Een jongetje dat aan het begin van de twintigste eeuw opgroeit in een Noord-Engels kustplaatsje, komt later als tatoee͏̈erder terecht op de kermis van het Amerikaanse Coney Island waar hij een Oost-Europese circusartieste ontmoet.
Titel
De Michelangelo van Coney Island
Auteur
Sarah Hall
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Electric Michelangelo
Uitgever
Amsterdam: Anthos, 2005
341 p.
ISBN
90-414-0920-3

Besprekingen

Bijna 20 jaar geleden, in 1987, werd de Commonwealth Writers' Prize (CWP -- www.commonwealthwriters.com) voor het eerst toegekend. Opzet was "to encourage and reward the upsurge of new Commonwealth fiction and ensure that works of merit reach a wider audience outside their country of origin." Twee decennia later kunnen we zeggen dat de bekroning tot op zekere hoogte in haar opzet geslaagd is. Heel wat laureaten vonden hier de opstap naar een internationale doorbraak en ook de bekendheid van minder gekende, regionale Engelstalige literatuur (bv. uit India of Australië) werd gepromoot.

door Kris van Zeghbroeck

Commonwealth Writers' Prize

De andere kant van de medaille is het koloniale karakter van de prijs. Die wordt o.m. weerspiegeld door de grenzen van het Britse Wereldrijk die we na de kolonisatie terugvinden in het samenwerkingsverband van de Commonwealth. Opgedeeld in 'Carribean and Canada', 'Eurasia', 'Africa' en 'South East Asia and South Pacific', wordt eers…Lees verder
Cy Parks is een in 1906 geboren jongen die opgroeit in het Engelse kuststadje Morecambe, en daar kennis maakt met Eliot Riley, de meest succesvolle (en artistieke) tatoeage-kunstenaar van die streek. Al spoedig wordt Cy zijn leerjongen en krijgt hij het vak onder de knie. Na de dood van Riley gaat Cy in 1933 naar Amerika en opent daar een eigen tatoeage-bedrijfje op het New Yorkse kermiseiland uit de titel, waar hij ook zijn grote liefde leert kennen - met een helaas noodlottige afloop. In de levensloop van Cy schildert de schrijfster een prachtig portret van de ware kunst die aan serieuze tatoeages ten grondslag kan liggen; bovendien krijgt Cy door zijn klanten ook een enorme mensenkennis die het boek als warme adem doorwasemt. De jonge auteur weet het leven in zowel Morecambe als op Coney Island op briljante wijze te schetsen, zodat de lezer de atmosfeer soms bijna kan ruiken. De afwisseling tussen Cy’s levenslust en de vaak bizarre wreedheid van zijn omgeving zorgt voor een enorm l…Lees verder

Over Sarah Hall

Sarah Hall (Carlisle, 1974)) is een Engelse romanschrijfster en dichteres. Haar tweede boek, De Michelangelo van Coney Island, werd genomineerd voor de Man Booker Prize van 2004.

Ze woont in Norwich, Engeland.

Bibliografie

 • Haweswater, 2002
 • The Electric Michelangelo, 2004
  • In het Nederlands verschenen als: De Michelangelo van Coney Island
 • The Carhullan Army, 2007
  • In het Nederlands verschenen als: De vrouwen van Carhullan
 • How to Paint a Dead Man, 2009
  • In het Nederlands verschenen als: Portret van een dode man
 • The Beautiful Indifference (collectie van korte verhalen), 2011
  • In het Nederlands verschenen als: De prachtige onverschilligheid
 • Mrs Fox (winnende verhaal van de BBC Short Story Award in 2013, Faber & Faber, 2014)
 • Lees verder op Wikipedia