Boek
Nederlands

Boe!

Sanne De Bakker (auteur), Jenny Bakker (illustrator)
Tibbe maakt alle dieren van de boerderij aan het schrikken, totdat de dieren wraak nemen. Prentenboek met kleurige schilderingen. Vanaf ca. 3 jaar.
Titel
Boe! / tekst Sanne de Bakker ; ill. Jenny Bakker
Auteur
Sanne De Bakker
Illustrator
Jenny Bakker
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Van Goor, © 2006
[28] p. : ill.
ISBN
90-00-03687-9 9789000036875 (hardback)

Besprekingen

Boe! hoort Tibbe de koe roepen tegen de verschrikte kippen. Zo ontdekt Tibbe een nieuw spelletje: hij roept boe tegen elk dier dat hij tegenkomt. Tibbe heeft telkens verschrikkelijke lol als de kat of de geit schrikt, hij rolt letterlijk over de grond van het lachen. Na de paarden, de geiten en de varkens, maakt hij honderden insecten aan het schrikken. Op de laatste twee, tekstloze, pagina's nemen de dieren wraak.

Boe! is een complexloos verhaal voor jonge kleuters. De sterkte van het boek ligt in het kinderlijke plezier van Tibbe. Hoewel het leuk is dat de dieren een wraakactie op touw zetten, krijgt het verhaal zo een moraliserende ondertoon dat het pure plezier dat Tibbe beleeft aan plagen, in een ander daglicht zet. Jenny Bakker zorgde voor toegankelijke prenten. De mooiste staat op de cover. [Ilona Plichart]
Tibbe verveelt zich totdat de koeien met hun geloei hem op een idee brengen. Hij gaat de dieren op de boerderij eens flink laten schrikken. Hij heeft de meeste lol. De dieren nemen echter wraak door Tibbe zo hard te laten schrikken dat hij achterover in het water valt. Oblong formaat prentenboek met als thema: wie het laatst lacht, lacht het best. Door het herkenbare schrikspelletje zal het zeker peuters en kleuters aanspreken. De gestileerde, geverfde illustraties die telkens een dubbele pagina beslaan, passen goed bij de kortregelige, weinige tekst. De dieren die schrikken, zijn heel groot op de voorgrond gezet. De laatste bladzijden bevatten geen tekst, maar de illustraties spreken voor zich. De tekst is in schreefloze letters geplaatst in een wit vlak bij de illustraties. Op het voorblad roept Tibbe vanachter een boom heel luid de titel van het boek: Boe! Vanaf ca. 3 jaar.

Boe!

Tibbe verveelt zich. Hij bevindt zich op het platteland en hangt maar wat rond op de boerderij. Als hij de koe hoort loeien en ziet hoe de kippen daarvan opschrikken, krijgt hij een idee. Hij sluipt op de dieren af en doet ze schrikken. Slachtoffers zijn de kat, de varkens en de paarden. Bij de geit en de vissen lukt het niet. Tibbe heeft nog nooit zoveel lol gehad en doet nu verwoede pogingen om een vlinder, een libel, een lieveheersbeestje en een bij te doen schrikken. Hij heeft het er zo druk mee dat hij de andere dieren, die hij had doen schrikken, niet ziet aankomen. Je kan het al raden: zij roepen allemaal luidkeels “Boe!” en Tibbe schrikt zo erg dat hij pardoes in de vijver valt. 'Boe!' is een leuk prentenboek dat elke kleuter zal aanspreken. Niet alleen de dieren en de dierengeluiden maken het boek aantrekkelijk. Kleuters vinden iemand doen schrikken één van de leukste spelletjes die er zijn. Ook de herhaling, de eenvoudige tekst en de sprekende illustraties dragen bij tot een…Lees verder