Boek
Nederlands

Op reis door het menselijk lichaam

Sam Loman (auteur)

Op reis door het menselijk lichaam

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Aan de hand van het verhaal van Ana die haar elleboog breekt, maakt de lezer een verkenningstocht door het menselijk lichaam. De auteur vergelijkt het menselijk lichaam met de kaart van een tram- of metronet met veel verschillende lijnen en vertakkingen en het hart als centraal punt.
Onderwerp
Menselijk lichaam
Extra onderwerp
lichaam
Titel
Op reis door het menselijk lichaam / tekst en ill. Sam Loman
Auteur
Sam Loman 1983-
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2013
45 p. : ill. ; 30,6 x 38,5 cm
Aantekening
Groot formaat
ISBN
9789044338126 (hardback)

Besprekingen

Ana heeft haar arm gebroken. Samen met haar vriendje Tomie ondergaat ze allerlei onderzoeken en behandelingen in het ziekenhuis. Met dit gegeven als kapstok, neemt dit boek ons lichaam onder de loep. In zeventien hoofdstukken wordt het hele menselijk lichaam belicht, van skelet, spieren, immuunsysteem, hart- en bloedvaten, ademhaling, cellen, zenuwen, hersenen, zintuigen, spijsvertering, urinewegen, voorplanting, hormonen tot de huid.
Het verhaal van de gebroken arm van Ana doet eigenlijk weinig ter zake. Sam Loman poogde hiermee vast de stof wat persoonlijk en ludieker te maken, maar daarvoor is het verhaal veel te weinig uitgediept. De teksten zijn gegroepeerd in blokjes her en der over het blad, wat het geheel wat gemakkelijker verteerbaar maakt.
De teksten zijn gedegen, vaak moeilijk. Wat te denken van ‘Cytoplasma zet de energie die de mitochondriën maken om, zodat deze door het lichaam opgenomen kan worden’ of ‘via de openstaande mitralisklep stroomt het bloed door naar…Lees verder
In dit heel grote boek reis je door de elf stelsels/systemen die ervoor zorgen dat het menselijk lichaam functioneert. Elk stelsel, waaronder het skelet, het spierstelsel en het zenuwstelsel, wordt in een aantal pagina’s uitgelegd met schematische kleurentekeningen van organen, korte tekstblokken en weetjes. De doorsnedes van organen zijn groot en helder getekend. Tussen de informatie door staat het in verhouding vrij kinderlijke, verhaaltje over de tieners Ana en Tomie die in het ziekenhuis komen, omdat Ana haar arm heeft gebroken. De indeling van het boek is opgehangen aan dit verhaal. Dat is de reden dat het boek begint met röntgen (wat op het eerste gezicht onlogisch overkomt) en eindigt met botbreuken en soorten gips. De introductie over samenwerkende stelsels staat daardoor pas in hoofdstuk drie. Voor het doel van het boek maakt die volgorde weinig uit. De tekst is wisselend qua moeilijkheidsgraad. De zinnen zijn vaak aan de lange kant. Soms wordt diep op onderwerpen ingegaan en…Lees verder