Boek
Nederlands

De aap komt uit de mouw

Sabien Clement (illustrator)
+1
De aap komt uit de mouw
×
De aap komt uit de mouw De aap komt uit de mouw

De aap komt uit de mouw

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Bij elke letter van het alfabet is een paginagrote tekening gemaakt, waarin enige spreekwoorden en gezegden zijn verstopt. Met antwoorden. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Dieren ; spreuken
Titel
De aap komt uit de mouw
Illustrator
Sabien Clement
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2005
[44] p. : ill.
ISBN
90-209-6034-2

Besprekingen

JEUGDBOEK De aap komt uit de mouw

Prent na prent details opsporen en zo de puzzelstukjes samenbrengen die moeten leiden tot enkele dierenspreekwoorden en gezegden. Dat is in een notedop het opzet van het plaatjesboek van Sabien Clement. Het is jammer dat ze hier en daar niet net een stapje verder is gegaan in het suggereren van dubbele bodems of meervoudige betekenissen, het zou van dit mooie boek een uitzonderlijk mooi boek hebben gemaakt.

In de prenten toont Clement zich een vindingrijk en humoristisch illustrator die zich uitleeft in stijlen en kleuren, je hoort haar bijna grinniken als je er weer eens niet in slaagt om alle elementen te verzamelen en in elkaar te passen. Je springt van de os op de ezel en verscheept uilen naar Athene, maar het is op elk moment heerlijk om samen met je kind dit varkentje te wassen.  (MV)

Inderdaad, de illustratie op het omslag laat er geen misverstand over bestaan: uit de mouw van een jasje komt inderdaad een aap. De ondertitel van het boek luidt dan ook: zoek de dierenspreekwoorden en gezegden. Daar gaat het dus om in dit boek zonder -- nou ja, bijna zonder -- woorden. De letters van het alfabet, de x en de y uitgezonderd, hebben een pagina waarop spreekwoorden en gezegden te vinden zijn waarin een dier met de betreffende letter een rol speelt. De aap die op het omslag uit de mouw kwam, doet dat op pagina A nog een keer maar er schuilt ook een addertje onder het gras en iemand schrikt zich een aap. Nou, knap gevonden, vond ik van mezelf maar ik bleek er een over het hoofd te hebben gezien. Daar kwam ik achter door even achter in het boek te spieken, daar staan alle oplossingen. Er was ook nog een aap die, al draagt hij een gouden ring, toch een lelijk ding is en blijft. En zo gaat het verder met de andere letters.

Sabien Clement moet er een bijna boosaardig ge…Lees verder
Spreekwoorden en gezegden hebben in ons hedendaagse taalgebruik een wat oubollig imago. Toch is het goed dat de hedendaagse jeugd iets mee krijgt van dit stukje taalcultuur. Met dit boek krijgen kinderen van de bovenbouw van de basisschool de kans om op een verfrissende manier kennis te maken met spreekwoorden en gezegden die allemaal een dier als onderwerp hebben. Bij elke letter van het alfabet is een paginagrote tekening gemaakt waarin een aantal (variërend van 1-16) spreekwoorden en gezegden verstopt zitten. De gekleurde tekeningen, in een zwierige en wat spichtige, naïeve stijl uitgevoerd, zijn grappig en verrrassend. Al speurend in deze zoekplaatjes ontdekken kinderen de oplossing. Ter controle kunnen ze achterin het boek ontdekken of ze op het goede spoor zitten. De betekenis van het spreekwoord of gezegde wordt in het kort uitgelegd. Het zet leerlingen aan tot creatief denken en stimuleert ze tot verdieping. Vanaf ca. 10 jaar.

Over Sabien Clement

Sabien Clement (Kortrijk, 18 januari 1978) is een Belgische illustrator van kinderboeken.

Leven

Na de kunsthumaniora studeert ze Grafische en Illustratieve Vormgeving aan het Sint-Lucas Instituut in Antwerpen.

In 2000 studeerde ze af, waarna ze naar Polen vertrok voor een voortgezette opleiding. Ze maakte er vooral vrij werk, tekende er naar model en kon er haar stijl verder ontwikkelen, los van opgelegde opdrachten. Haar eerste illustratieopdracht kreeg ze toen ze terug in België was. Dat werden de tekeningen bij Jij Lievert.

Werk

Jij lievert, een poëziebundel van Geert De Kockere, verschijnt in 2002 en krijgt meteen een Boekenpluim. Ook de volgende boeken van Clement vallen geregeld in de prijzen. Voor het gevierde Linus van auteur Mieke Versyp werkt ze samen met illustrator Pieter Gaudesaboos. Hoewel hun tekenstijl radicaal verschilt, werkt de combinatie. Ze krij…Lees verder op Wikipedia