Boek
Nederlands

Oskar snapt het

Oskar is alleen en voelt zich verdrietig. Dan vindt hij een ei waar een gansje uitkomt. Hardkartonnen prentenboekje met kleurrijke lijntekeningen. Vanaf ca. 2 jaar.
Titel
Oskar snapt het
Auteur
Rotraut Susanne Berner
Bewerker
Edward Van de Vendel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Oskar
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2008
[14] p. : ill.
ISBN
9789020976618

Besprekingen

De vier seizoenen zijn voor Rotraut Susanne Berner een goudmijn gebleken. Van haar vier knappe kijk-en zoekboeken over de jaargetijden heeft zij al talrijke spin-offs ontwikkeld: tekenboeken, leperello's, puzzels, een kalender en een memory. De tekenboeken-met-versjes werden eerder al naar het Nederlands vertaald, wat nu ook gebeurde met het recentste product: de 'wimmlinger Geschichten' (de originele boeken heten 'Wimmelbücher'). In 'peuterformaat' (vierkantig, karton en afgeronde hoeken) zoomt Berner in op enkele personages en dieren uit haar seizoensboeken. In versvorm vertelt ze een eenvoudig verhaaltje dat past bij wat die figuren in de oorspronkelijke boeken uitvoerden. De twee katten uit het grote, opengewerkte plattelandshuis (telkens de eerste plaat van de zoekboeken) hebben een wat gecompliceerde verhouding, omdat een ervan zwanger is. De eenzame wandelaar Oskar (het mannetje met hoed en groene jas) is op zoek naar gezelschap. De jonge Ina wil buiten spelen, maar het weer zi…Lees verder
Vierkant kartonboekje met afgeronde hoeken over vriendschap. Oskar is alleen en voelt zich verdrietig. Dan loopt hij in het gras en stoot tegen een ei aan waaruit een jong gansje komt gekropen. Het gansje loopt direct achter Oskar aan en wil wel bij hem blijven. Maar op een dag is de inmiddels volwassen gans ook niet meer blij. Waarom niet? Leuk verhaaltje op rijm (twee regels per pagina) waarbij het aan de lezer/ luisteraar is om het verhaaltje af te maken. De eenvoudige stripachtige tekeningen van de bekende illustrator maken het samen met de tekst tot een mooi en zinvol geheel. De illustrator combineert kleurpotlood met verf in haar afbeeldingen en weet met weinig middelen het juiste effect te bereiken. Grappig aspect is dat Oskar ook te vinden is in de tekstloze zoekplatenboeken over de seizoenen van dezelfde auteur/illustrator: 'Leve de lente!', 'Zonnige zomer', 'Het is herfst' en 'Wat een winter'*. Leuk boekje om voor te lezen vanaf ca. 2 jaar.

Oskar snapt het

‘Vrolijke versjes’ zegt de ondertitel. Nu, zo vrolijk start het niet. Oskar is alleen, hij tobt en loopt gebukt onder zijn zorgen. Zo komt het dat hij het ei niet ziet liggen. Hij struikelt erover en het ei breekt. Een kuikentje rent achter hem aan en roept: ‘Mama!’. Op slag verandert Oskars leven. Hij zorgt voor het ganzenkuikentje drie seizoenen lang, tot het weer lente wordt. Maar dan is gans niet meer zo blij. Geeft niet – Oskar snapt dat goed! Hij snapt zelfs hoe het verder moet ... Oskar brengt zijn gans naar een andere (mannetjes-?)gans in de vijver. De tekst bestaat telkens uit twee lijntjes en die rijmen vlot. De illustraties geven knap de sfeer weer. Dit verhaaltje oogt eenvoudig maar dat is het allerminst. Er valt veel te bepraten en dat is met peuters nog niet mogelijk. Een boekje over vriendschap en over loslaten. Met een knipoog naar volwassenen?

Over Rotraut Susanne Berner

Rotraut Susanne Berner (Stuttgart, 26 augustus 1948) is een Duits schrijfster en illustrator van kinderboeken.

Leven

In 1975 studeerde Berner af als grafisch vormgever in München. Sinds 1977 is ze als zelfstandig illustrator en vormgever aan de slag. Haar man, Armin Abmeier, overleed in 2012. Hij is in haar zoekboeken vereeuwigd als ‘Armin de boekhandelaar’.

Werk

De loopbaan van Berner is vergelijkbaar met die van Wolf Erlbruch, een andere bekende Duitse illustrator. Ze behoren tot dezelfde generatie en beginnen hun carrière met het illustreren van boekcovers en verhalen van andere auteurs. Pas later schrijven ze eigen verhalen die ze ook illustreren.

Berner valt voor het eerst op in Nederland en België door haar illustraties in Mijn vader van Toon Tellegen uit 1994. In 1997 maakt ze van De telduivel van Hans Magnus Enzensberger een succes door de spitsvondige tekeningen. In…Lees verder op Wikipedia

Suggesties