Boek
Nederlands

Een katje van goud

+1
Een katje van goud
×
Een katje van goud Een katje van goud
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Kat Mingus is verliefd op poes Monika. Hij wil graag met haar praten en spelen. Hardkartonnen prentenboekje met kleurrijke lijntekeningen. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Katten, Verliefd zijn
Titel
Een katje van goud
Auteur
Rotraut Susanne Berner
Bewerker
Edward Van de Vendel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Monika und Mingus
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2008
[14] p. : ill.
ISBN
9789020976601

Besprekingen

De vier seizoenen zijn voor Rotraut Susanne Berner een goudmijn gebleken. Van haar vier knappe kijk-en zoekboeken over de jaargetijden heeft zij al talrijke spin-offs ontwikkeld: tekenboeken, leperello's, puzzels, een kalender en een memory. De tekenboeken-met-versjes werden eerder al naar het Nederlands vertaald, wat nu ook gebeurde met het recentste product: de 'wimmlinger Geschichten' (de originele boeken heten 'Wimmelbücher'). In 'peuterformaat' (vierkantig, karton en afgeronde hoeken) zoomt Berner in op enkele personages en dieren uit haar seizoensboeken. In versvorm vertelt ze een eenvoudig verhaaltje dat past bij wat die figuren in de oorspronkelijke boeken uitvoerden. De twee katten uit het grote, opengewerkte plattelandshuis (telkens de eerste plaat van de zoekboeken) hebben een wat gecompliceerde verhouding, omdat een ervan zwanger is. De eenzame wandelaar Oskar (het mannetje met hoed en groene jas) is op zoek naar gezelschap. De jonge Ina wil buiten spelen, maar het weer zi…Lees verder
Vierkant hardkartonnen prentenboekje met afgeronde hoeken over twee katten. Mingus is verliefd op poes Monika en probeert haar aandacht te trekken. De een- of tweeregelige tekst onder elke illustratie is op rijm en erg humoristisch voor jong en oud. De kleurrijke pentekeningen zijn eigenzinnig en karakteristiek; weinig details, geen achtergrond. Grappig aspect is dat deze poezen ook te vinden zijn in de tekstloze zoekplatenboeken over de seizoenen van dezelfde auteur/illustrator: 'Leve de lente!', 'Zonnige zomer', 'Het is herfst' en 'Wat een winter'*. Een bijzonder verhaaltje over de liefde dat kattenliefhebbers zal aanspreken en peuters vanaf ca. 2 jaar.

Een katje van goud

Monika is een poes met een rosse pels maar in de ogen van de zwartwitte kater Mingus is ze van goud. Hoe hij zich ook uitslooft, Monika negeert hem. Tot hij met haar wil spelen en een tijdje later snapt Mingus pas helemaal waarom hij zo van Monika houdt: ook haar kleintjes zijn goud! Al zie je op die laatste prent dat maar één van de drie poesje helemaal ros is, het tweede is zwartwit en het derde is ros en zwartwit. Verder is het een grappig verhaaltje waar volwassenen weliswaar meer zullen uithalen dan kleuters. De illustraties zijn mooi en de korte tekst loopt lekker.

Over Rotraut Susanne Berner

Rotraut Susanne Berner (Stuttgart, 26 augustus 1948) is een Duits schrijfster en illustrator van kinderboeken.

Leven

In 1975 studeerde Berner af als grafisch vormgever in München. Sinds 1977 is ze als zelfstandig illustrator en vormgever aan de slag. Haar man, Armin Abmeier, overleed in 2012. Hij is in haar zoekboeken vereeuwigd als ‘Armin de boekhandelaar’.

Werk

De loopbaan van Berner is vergelijkbaar met die van Wolf Erlbruch, een andere bekende Duitse illustrator. Ze behoren tot dezelfde generatie en beginnen hun carrière met het illustreren van boekcovers en verhalen van andere auteurs. Pas later schrijven ze eigen verhalen die ze ook illustreren.

Berner valt voor het eerst op in Nederland en België door haar illustraties in Mijn vader van Toon Tellegen uit 1994. In 1997 maakt ze van De telduivel van Hans Magnus Enzensberger een succes door de spitsvondige tekeningen. In…Lees verder op Wikipedia

Suggesties