Boek
Nederlands

Ik omhels je met duizend armen : roman

Ronald Giphart (auteur)
+1
Ik omhels je met duizend armen : roman
×
Ik omhels je met duizend armen : roman Ik omhels je met duizend armen : roman

Ik omhels je met duizend armen : roman

Genre:
Een jonge schrijver gaat zich zorgen maken als hij het gevoel heeft gelukkig te zijn.
Onderwerp
Generatie (X)
Titel
Ik omhels je met duizend armen : roman
Auteur
Ronald Giphart
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Podium, 2006
319 p.
ISBN
90-5759-010-7

Besprekingen

Giphart heeft in deze roman de euthanasie van zijn moeder verwerkt. Het boek handelt echter pas na ettelijke pagina's over dit thema en die eerste pagina's heb ik door moeten worstelen, want het verhaal werd nergens interessant. Giph vertrekt met zijn vrienden naar het wandelaarseiland La Palma. Tijdens die vakantie begint hij weer te schrijven aan de vriend aan wie hij sinds de roman Giph niet meer had geschreven. Aan het slot van die roman bleef Giph gedesillusioneerd achter, eenzaam en walgend van vrienden, vrouwen en literatuur. Nu, vijf jaar later, heeft hij een totaal ander leven: hij heeft een vriendin, die volgens hem bloedmooi is, woont zelfs met haar samen, wordt binnenkort vader en hij debuteerde met een roman. Het enige dat hem tegenzat in de voorbije jaren was de dood van zijn moeder, maar "zij had de kracht om op een weloverwogen, ja zelfs mooie manier te sterven", bijgestaan door Giph en zijn zus Phileine.

De passages over Giphs moeder behoren tot de moois…Lees verder
Deze roman van de populaire Ronald Giphart (1965) draait om een paar verhaallijnen: de liefde van Giph voor zijn prachtige vriendin, het lijden en sterven van Giphs moeder en de uitbundige vakantie op La Palma met een troepje filmcollega's. Verder zijn er de vertrouwde Giphart-elementen: veel seks, humor, literatuur, levensdrift en een gemakkelijke verteltrant. Giphart is een speler met taal en thema's; soms bluft hij, soms is hij flauw, maar het geheel is sprankelend en leeslustbevorderend. Het meest aansprekend is het verhaal over de moeder die verzorgd wordt door Giph en zijn zusje. Giphart slaagt erin te ontroeren door alle branie heen. Deze roman is effectief geschreven, gaat de grote thema's niet uit de weg, en is laagdrempelig zonder triviaal te worden. Onlangs verfilmd door Willem van de Sande Bakhuyzen (zijn laatste film) met Carice van Houten en Tijn Docter in de hoofdrol; filmfoto op de omslag. Paperback; normale druk.

Over Ronald Giphart

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ciell

Ronald Edgar Giphart (Dordrecht, 17 december 1965) is een Nederlandse schrijver. Hij werd bekend met boeken als Ik ook van jou (1992) en Phileine zegt sorry (1996).

Biografie

Ronald Giphart werd op 17 december 1965 geboren te Dordrecht, als zoon van een huisvestingsambtenaar en Wijnie Jabaaij, die later Tweede Kamerlid zou worden voor de PvdA. Hij heeft één zus: Karin. Zijn ouders scheidden toen Giphart 11 was. Hij ging met zijn vader in Soest wonen en verhuisde in 1987 naar Utrecht, waar hij Nederlands ging studeren. Na drie jaar brak hij zijn studie af. Tijdens zijn werk als nachtportier begon hij te schrijven. Giphart debuteerde in 1992 met Ik ook van jou. Hij schreef daarna nog diverse romans en was redacteur van het literair tijdschrift Zoetermeer.

Giphart publiceert in uiteenlopende tijdschriften, waaronder voorheen in het NS-tijdschrift Rails, waarvan hij enige tijd hoofdredacteur…Lees verder op Wikipedia