Boek
Nederlands

Vuurwerk in mijn hoofd

Roland Colastica (auteur)
+1
Vuurwerk in mijn hoofd
×
Vuurwerk in mijn hoofd Vuurwerk in mijn hoofd

Vuurwerk in mijn hoofd

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De dertienjarige Jurcell woont op Curaçao. Hij houdt van voetballen en heeft een oogje op Taïma. Zijn vader, een beroemd voetballer, heeft hem verlaten en zijn oma wordt gek. Zijn nieuwe vrienden willen foute dingen van hem en hij mLoet opboksen tegen Gerrit.
Titel
Vuurwerk in mijn hoofd
Auteur
Roland Colastica
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2012
140 p.
ISBN
9789025859985 (hardback)

Besprekingen

Auteur, verhalenverteller en theatermaker Roland Colastica publiceerde al eerder verhalen voor kinderen in verschillende talen. Vuurwerk in mijn hoofd is zijn eerste jeugdroman. Het speelt zich af op Curaçao en begint meteen al heel spannend met een confrontatie tussen twee jeugdbendes. Voor een van die bendes was de hoofdpersoon, de dertienjarige Jurcell, net begonnen aan zijn vuurproef, om te bewijzen dat hij mans genoeg is om lid te worden. Deze vuurproef wordt verstoord door een concurrerende bende en eindigt in een zwaar gevecht met niet alleen kalebassen, maar ook een pistool… Op dat moment gaat Colastica drie maanden terug in de tijd, en wordt het de lezer langzaamaan duidelijk hoe het komt dat Jurcell zover is gekomen om zich aan te sluiten bij een bende, hoewel zijn ouders en grootmoeder hem hiervoor hebben gewaarschuwd.
Colastica maakt aannemelijk dat een kluwen van gebeurtenissen en gevoelens ervoor hebben gezorgd dat Jurcell zich door alles en iedereen verlate…Lees verder
Jurcell is de zoon van de bekendste voetballer van Curaçao. Hij trapt zelf ook een aardig balletje. Maar zijn vader en moeder drijven uit elkaar, en Jurcell komt in de ban van een bende, geleid door Randy. Bij een confrontatie met een concurrerende bende ontdekt Jurcell dat die geleid wordt door Gerrit, voetbalmaatje en klasgenoot. Zo heeft iedereen zijn geheimen en problemen. Buiten de gebeurtenissen in dit verhaal speelt het koloniale verleden een duidelijke rol. Zwart gaat niet met wit, zo lijkt het. Vooroordelen en historisch gegroeide verhoudingen bepalen veel van de onderlinge relaties. De schrijver is daarover wel wat te uitleggerig. Daarnaast vinden de Curaçaose sfeer, wat magie en verstoorde ouder-kindrelaties een logische plek in het verhaal. De hoofdpersoon wekt sympathie, de andere personages blijven wat vlakker. Vlot verteld. Beschreven vanuit een alwetende verteller. Uitnodigend omslag, dat meer voetbal suggereert dan in het boek voorkomt. Vanaf ca. 10 jaar.

Vuurwerk in mijn hoofd

Jurcell houdt van voetballen. Net zoals zijn vader, de beroemdste voetballer van heel Curaçao, heeft hij talent. Echt talent. Zijn vrije tijd brengt hij dan ook al voetballend door. Op een dag arriveert er een nieuwe jongen in de klas. Een Nederlander, Gerrit heet hij. Hij heeft ook talent: talent om te voetballen én talent om zwarte jongens te irriteren. Gerrit heeft duidelijk last van racistische vooroordelen en dat zal Jurcell geweten hebben.
Gelukkig heeft Jurcell Taïma nog. Ze is zijn mati. Ze kunnen elkaar alles vertellen en toevertrouwen. Misschien horen ze wel echt bij elkaar. Zoals zijn mama en papa. Maar hoe zit dat eigenlijk tussen mama en papa? Het is Jurcell opgevallen dat ze mekaar minder kussen de laatste tijd. Op de dag de mama begon te roepen tegen papa, wist hij meteen dat het goed fout zat. Bij hen werd er immers nooit geroepen want mama zei altijd dat deftige mensen niet roepen tegen elkaar.
Jurcell moet een tijdje bij zijn grootmoeder gaan logeren. Die…Lees verder