Boek
Nederlands

Dood spoor

Roel Van Espen (auteur)
Nadat op een klein station verscheidene zelfmoorden plaatsvinden ontdekt een kaartjesknipper dat het eigenlijk om afrekeningen door een gangsterbende gaat en hij besluit te infiltreren in de bende, maar dat blijft niet zonder gevolgen.
Titel
Dood spoor
Auteur
Roel Van Espen
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Horizon, 2020
219 p.
ISBN
9789463962629 (paperback)

Besprekingen

Dood spoor

Eerste zin. Het recept om lang te leven is: er vroeg genoeg aan beginnen.

In het station van een anoniem Belgisch-Frans grensstadje lijken opvallend veel mensen zelfmoord te plegen. Op een dag ziet kaartjesknipper Felix hoe een Oekraïens gangstertrio een tegenspartelende man voor een aanstormende trein gooit. Zij blijken als huurmoordenaars verantwoordelijk voor de ‘zelfmoordgolf’ . Felix is diep geschokt, maar biedt tegen betaling toch zijn diensten aan de gangsters aan. Zijn dochter Nancy zit immers diep in de schulden en moet haar lichaam noodgedwongen in het lokale bordeel Daddy’s Hobby verkopen. Met zijn kennis van de vertragingen op het Belgische spoorwegnet wordt Felix een uitstekende en goed verdienende huurmoordenaar, tot zijn geweten begint op te spelen.

Roel Van Espen trok als toetsenist tien jaar lang de wereld rond met Vive la Fête. Dood spoor is zijn fictiedebuut en dat smaakt meteen naar meer. Hij bestookt je in TGV-tempo met grappige oneliners, metaforen en weetjes. Op het einde voel je je wat beurs doo…Lees verder

In een slaperig grensstadje vinden opeens verscheidene zelfmoorden plaats in het lokale treinstation. Als kaartjesknipper Felix getuige is van een van deze zelfmoorden, wordt het hem duidelijk dat dit het werk is van een gangsterbende. Felix biedt aan om de bende te helpen. Hierdoor heeft hij het idee dat dit zijn leven weer zin geeft, totdat het mis lijkt te gaan. Debuutroman van Van Espen (1970), die naast schrijver ook copywriter en muzikant is. De auteur weet spanning en humor goed te combineren. Soms zorgt de schrijfstijl er wel voor dat het verhaal wat minder goed te volgen is. De personages worden echter mooi uitgewerkt en de plot is goed opgebouwd. Mooie debuutroman. Thriller met een knipoog, voor liefhebbers van satire.