Boek
Nederlands

De wilde detectives : roman

Ook verschenen als De woeste zoekers

+1
De wilde detectives : roman
×
De wilde detectives : roman De wilde detectives : roman

De wilde detectives : roman

Ook verschenen als De woeste zoekers

Genre:
Arturo Belano en Ulises Lima zijn twee dichters in Mexico die met drugdeals in hun onderhoud voorzien. Ze besluiten op zoek te gaan naar Césarea, een dichteres die in de jaren twintig van de vorige eeuw spoorloos is verdwenen. Hun eindeloze omzwervingen voeren hen over de hele wereld en door verschillende tijdperken – van vroege tijden tot de eenentwintigste eeuw – tot ze spoorloos verdwijnen. Deg
Titel
De wilde detectives : roman
Ook verschenen als
De woeste zoekers
Auteur
Roberto Bolaño
Vertaler
Aline Glastra Van Loon
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Los detectives salvajes
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2009
511 p.
ISBN
9789029084499 (paperback)

Besprekingen

De twee protagonisten van deze lijvige roman, Arturo Belano en Ulises Lima -- de 'woeste zoekers' waarop de titel doelt -- zijn een stel vreemde snoeshanen "wier verschijning zich leek te voegen naar het zo afgezaagde type van de jonge, linkse dichter". Zo beweert althans één van de talloze Mexicaanse en andere society-figuren die in het tweede deel van de roman hun relatie met beiden becommentariëren. Waren deze "buitenaardse wezens" wel dichters en revolutionairen -- of louter ordinaire charlatans, opscheppers, dealers? Een antwoord hierop blijft tot de laatste bladzijde uit. Zeker is dat doorheen de hele roman deze Arturo en Ulises op zoek blijken naar ene Cesárea Tinajero, een excentrieke dichteres die de oermoeder heet te zijn van het visceraal realisme, de poëtische stroming waar beide snuiters hun hart aan hebben verpand. Maar wát deze stroming precies inhoudt blijft onduidelijk, ook al omdat Cesárea op een goede dag in rook opgaat en van haar slechts één gedicht bewaa…Lees verder
De inmiddels al veelgeroemde Chileense auteur (1953) volgt in deze omvangrijke filosofische roman de speurtocht van twee Mexicaanse dichters (de 'woeste zoekers' uit de titel) naar een dichteres die rond 1920 eeuw spoorloos is verdwenen. De reis gaat niet alleen langs diverse werelddelen, maar bestrijkt ook verschillende tijds-isotopen, om uit te monden in de onmetelijkheid van de planeet en de tijd. Vooral via de herinneringen en verhalen van de meest uiteenlopende personages komen de woeste zoekers tot leven. Een originele roman, caleidoscopisch opgebouwd, vol baldadige zwarte humor, waarin de auteur een scherp beeld tekent van onze genadeloze wereld en waanzinnige tijd. Eerste Nederlandse vertaling van werk van deze auteur. Zeer kleine druk.

Over Roberto Bolaño

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Farisori

Roberto Bolaño Ávalos (Santiago (Chili), 28 april 1953 - Barcelona (Spanje), 15 juli 2003) was een Chileens schrijver en dichter.

In 1999 won hij de Premio Rómulo Gallegos voor Los detectives salvajes. In 2008 kreeg hij postuum de National Book Critics Circle Award voor de roman 2666.