Dvd
Italiaans
Titel
La vita è bella / dir. by Roberto Benigni ; screenplay by Vincenzo Cerami ... [et al.]
Regisseur
Roberto Benigni
Scenarist
Vincenzo Cerami
Acteur
Nicoletta Braschi Giorgio Cantarini
Componist
Nicola Piovani 1946-
Taal
Italiaans
Uitgever
RCV, 1999
1 dvd-video
Oorspr. opname
1997
Speelduur
ca. 112 min.
Aantekening
Italiaans gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8713045200121
mooov

Besprekingen

Italiaanse speelfilm van en door Roberto Benigni uit 1998. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de joodse Guido met zijn zoontje naar een concentratiekamp gedeporteerd. Om zijn zoontje zowel fysiek als psychisch te beschermen, gaat Guido tot het uiterste door zijn zoontje te laten geloven dat alles slechts spel is. Ab van Ieperen (Vrij Nederland) :'Benigni's omzeilende aanpak is veel indringender dan die van Hollywood-films met hun door weldoorvoede acteurs nagespeelde oorlogsgruwelen. Raymond van den Boogaard (NRC) :'Groteske benadering doet recht aan onmenselijkheid en jodenvernietiging.' Jan Pieter Ekker (Volkskrant) : 'Het is terechte waardering voor de clown met een boodschap. La vita è bella is dapper, eerlijk en ontroerend. De film laat zien dat oorlog pijn doet, dat er niks leuks is aan holocaust, maar dat het leven desondanks mooi kan zijn.'Winnaar van drie Oscars o.a. beste acteur en beste buitenlanse film en winnaar Grand Jury Prize - Cannes 1998. Aanbevolen!

Over Roberto Benigni

Roberto Remigio Benigni (Manciano La Misericordia, 27 oktober 1952) is een Italiaans acteur en filmregisseur.

Biografie

Benigni is het meest bekend door de tragikomedie La vita è bella, over een man die zijn zoontje probeert te beschermen tijdens zijn gevangenschap in een naziconcentratiekamp door te doen alsof het een spel is. Benigni's vader verbleef twee jaar in het concentratiekamp in Bergen-Belsen. De film won de Oscar voor beste buitenlandse film en Benigni zelf won de Oscar voor beste acteur. De film levert ook typische Toscaanse elementen op omdat Benigni gebruik maakte van levensechte decors in Toscane, bijvoorbeeld in Arezzo en Montevarchi.

Hij heeft ook een belangrijke rol in Asterix & Obelix tegen Caesar, als Lucius Detritus (Tullius Destructivus), het hulpje van Caesar. Benigni verraadt Caesar en krijgt het toverdrankje van de Galliërs in handen en daarmee wil hij het bestuur van het Rijk over…Lees verder op Wikipedia