Boek
Nederlands

Alleen maar nette mensen : roman

Robert Vuijsje (auteur)
+1
Alleen maar nette mensen : roman
×
Alleen maar nette mensen : roman Alleen maar nette mensen : roman

Alleen maar nette mensen : roman

Genre:
Een jonge joodse Amsterdammer, die door zijn donkere uiterlijk op een Marokkaan lijkt, gaat om zich af te zetten tegen zijn Amsterdamse kakkineuze milieu en uit nieuwsgierigheid op zoek naar zwarte vrouwen, eerst in de Bijlmer en later in Amerika.
Titel
Alleen maar nette mensen : roman
Auteur
Robert Vuijsje
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Nijgh en Van Ditmar, 2009
286 p.
ISBN
9789038890616

Besprekingen

Een jongeman van Joodse afkomst, die echter vaak verwisseld wordt met een Marokkaan, besluit alleen nog maar verhoudingen aan te gaan met zwarte vrouwen om zich daardoor te onderscheiden van de "kaaskoppen". Multiculti? Nee, het romandebuut van Robert Vuisje.

Vuijsje, journalist en zelf van Joodse afkomst, neemt ons in Alleen maar nette mensen mee op de zoektocht naar identiteit van de 21-jarige David, die in het Amsterdamse Oud-Zuid woont. In deze wijk wonen "alleen maar nette mensen": "geen mensen die ze allochtonen noemen en vooral geen Marokkanen". Al zijn vrienden zitten op de universiteit en voeren een geregeld leven. David echter weet nog helemaal niet waar hij met zijn leven naartoe moet. Op een gegeven moment denkt hij het te weten en meent hij "een echte negerin" nodig te hebben, hoewel hij eigenlijk een racistische houding heeft. Na een onbevredigend bezoekje bij de psychiater en een odyssee die hem langs de voor hem exotische Rowanda via Muriel, Isidra, Lynn,…Lees verder
Debuutroman van de Nederlandse journalist (1970). David is een jonge joodse Amsterdammer, die door zijn donkere uiterlijk op een Marokkaanse jongere lijkt. Om zich af te zetten tegen zijn Amsterdamse (Oud-Zuid) kakkineuze milieu en uit nieuwsgierigheid gaat hij op zoek naar zwarte vrouwen, eerst in de Bijlmer en later in Amerika. Hij ontdekt dat hij daar gediscrimineerd wordt vanwege zijn uiterlijk. Een roman waarin scherpe tegenstellingen worden neergezet tussen culturen die in Nederland naast elkaar bestaan. Degene die de grens oversteekt, hoort uiteindelijk nergens meer bij. Het boek is vol vaart geschreven, hard en rauw, al maakt de herhaling van vergelijkbare gebeurtenissen het soms wat voorspelbaar en saai. De dwarse houding van de 21-jarige hoofdpersoon, die vooral confronteert en provoceert, levert uiteindelijk geen nieuwe inzichten op. Als hij in twee verschillende werelden niet blijkt te passen, gaat hij op zoek naar een nieuwe omgeving. Normale druk.

Over Robert Vuijsje

Robert Hendrik Vuijsje (Amsterdam, 12 oktober 1970) is een Nederlands journalist en schrijver.

Biografie

Vuijsje, van Joodse afkomst, is de zoon van journalist Bert Vuijsje en de neef van schrijver Herman Vuijsje. Hij doorliep het Barlaeus Gymnasium en studeerde Sociologie en Amerikanistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Ook bracht hij een jaar door aan de Amerikaanse Universiteit van Memphis.

Van 1997 tot 2007 werkte Vuijsje voor weekblad Nieuwe Revu. Voor een interview met spelersmakelaar Sigi Lens werd hij in 2005 genomineerd voor de Hard gras-prijs voor het beste sportverhaal. Vanaf 2007 schreef hij voor de zaterdageditie van dagblad De Pers, waarvoor hij met onder anderen Desi Bouterse en Tom Wolfe sprak.

In 2008 debuteerde hij met zijn roman Alleen maar nette mensen. De roman gaat over een jongen van joodse afkomst uit de chique Amsterdamse wijk Oud-Zuid die op zoek gaat naar een "intellectuele neger…Lees verder op Wikipedia