Boek
Nederlands

Het Noordpool conflict

Robert Ludlum (auteur), James Cobb (auteur)
Wetenschappers ontdekken in het uiterste noorden van Canada het wrak van een gecrasht vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog dat een megabom, bestemd voor Noord-Amerika, met zich meedroeg.
Titel
Het Noordpool conflict / Ludlum & Cobb
Auteur
Robert Ludlum James Cobb
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Arctic event
Uitgever
Amsterdam: Luitingh, 2007
350 p.
ISBN
9789024558032

Besprekingen

Toen Robert Ludlum op 12 maart 2001 overleed, had hij al 21 bestsellers op zijn naam staan. Voor de thrillerreeks 'Covert One', met Jon Smith als hoofdpersoon, werkte Ludlum voor het eerst samen met andere auteurs. Na Gayle Lynds, Philip Shelby en Patrick Larkin is James Cobb al de vierde auteur die zich aan een deel in deze serie mag wagen. Het lijkt overigens wel alsof er na Ludlums dood meer en sneller boeken verschijnen onder zijn naam dan tijdens zijn leven. Slechts twee boeken uit deze reeks, De hades factor (Luitingh Sijthoff, 2000) en Het Cassandra verbond (Luitingh Sijthoff, 2001), verschenen tijdens zijn leven, de overige (het zijn er inmiddels vijf), werden na zijn dood gepubliceerd. De coauteurs proberen uiteraard zo goed mogelijk de schrijfstijl en de verhaallijnen aan te passen aan die van Ludlum zelf, en trachten nauw de lijnen te volgen die de auteur uitzette bij het creëren van deze reeks. Toch lijkt het commerciële potentieel bepalend te zijn. Het succe…Lees verder
Op een eiland bij de Noordpool wordt een Russische bommenwerper uit de Koude Oorlog gevonden. Men vermoedt dat er een grote partij antrax in zit die zeker terroristen zal aantrekken. Een ploeg o.l.v. Jon Smith gaat op onderzoek uit en ontdekt een nog groter geheim dat de Russen tot elke prijs geheim willen houden. Er brandt een hevige strijd los. Knap dat ook dit deel uit de lange Ludlum-serie (nu met co-auteurs) de volwassen liefhebber/fan weer tot de laatste bladzijde in z'n greep weet te houden. Natuurlijk is veel voorspelbaar, maar de sympathieke hoofdrolspelers (ook aanwezig in andere boeken rondom Jon Smith) en de vele stuk voor stuk spannende verhaallijnen boeien het hele boek door. Het taalgebruik is niet moeilijk, de verhaallijnen zijn goed te volgen. Op de voorkaft een wat misplaatste racer op een sneeuwscooter die niet voorkomt in het verhaal. Maar ook deze foto intrigeert al. Paperback met normale druk.

Over Robert Ludlum

Robert Ludlum (New York, 25 mei 1927 – Naples (Florida), 12 maart 2001) was een Amerikaanse auteur van drieëntwintig thrillers en spionageromans. Er zijn meer dan 210 miljoen van zijn boeken gedrukt, en deze zijn vertaald in 32 verschillende talen. Ludlum was ooit een theateracteur en -producent. In het begin van carrière schreef Ludlum onder de pseudoniemen Jonathan Ryder en Michael Shepherd.

Biografie

De auteur groeide op in New Jersey. Na de dood van zijn vader stuurde zijn moeder hem naar een kostschool in Connecticut. Op de Cheshire Academy maakte hij kennis met theaterproducties. Vlak voor het afronden van zijn studie aan de Wesleyan University, Middletown, trouwde hij in 1951 met Mary Ryducha, een actrice. Robert en Mary kregen drie kinderen.

Robert Ludlum begon zijn carrière als acteur en theaterproducer. Hij speelde in verschillende Broadway-producties en werkte als acteur en producer mee aan 200 televisieprogram…Lees verder op Wikipedia