Boek
Nederlands
Als een privédetective de Italiaanse vrouw van een door Somalische piraten gekaapt schip moet redden, komt hij voor onverwachte problemen te staan.
Titel
De Janson optie
Auteur
Robert Ludlum Paul Garrison
Vertaler
Robert Vernooy
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Janson option
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2014
303 p.
ISBN
9789024561889 (paperback)

Besprekingen

De Janson optie is het derde boek in de serie rond Paul Janson.. Hoewel de Amerikaanse schrijver Robert Ludlum in 2001 is overleden, wordt zijn naam vermeld als co-auteur, maar eigenlijk wordt de reeks verdergezet door Paul Garrison, een pseudoniem voor Justin Scott.
Waar Janson in de vorige delen bekendheid verwierf als meedogenloos geheim agent en huurmoordenaar voor en in opdracht van de Amerikaanse overheid, heeft hij nu een bureau opgericht dat gespecialiseerd is in privébeveiliging en –bescherming. Daarbij wordt hij bijgestaan door scherpschutter Jessica Kincaid.
In De Janson optie wordt het bureau gecontacteerd door oliebaron Kingsman Helms. Diens superjacht, met aan boord zijn echtgenote, een Italiaanse gravin, wordt in de Indische Oceaan gekaapt door Somalische piraten. Bemanning en echtgenote worden gegijzeld. Het zal de taak van Janson en zijn partner Kincaid zijn om de gravin te bevrijden. Het lijkt een kolfje naar de hand van het ervaren duo, maar zi…Lees verder
De voormalig geheim agent en huurmoordenaar voor de overheid Paul Janson is als freelancer een nieuw leven begonnen als detective. Hij krijgt de opdracht de Italiaanse vrouw van de oliemagnaat Kingsman Helms te redden van een door Somalische piraten gekaapt plezierjacht. Janson en zijn partner, scherpschutter Jessica Kincaid, raken verstrikt in een web van corruptie, dubbele agenda's, en de strijd om het bezit van de olievelden in Oost-Afrika. In de eerste hoofdstukken worden er nogal veel personages opgevoerd die allemaal hun eigen politieke belangen hebben waardoor het overzicht wat lastig wordt. In dit derde boek over Paul Janson spelen dezelfde hoofdpersonen een rol als in het eerste deel dat nog door de inmiddels overleden auteur Ludlum geschreven is maar Garrison heeft het in de laatste twee delen volledig overgenomen, helemaal in de geest van Ludlum: wereldwijde intriges over recente politieke verwikkelingen, veel actie, twee sympathieke, duidelijk getekende hoofdpersonen en to…Lees verder

Over Robert Ludlum

Robert Ludlum (New York, 25 mei 1927 – Naples (Florida), 12 maart 2001) was een Amerikaanse auteur van drieëntwintig thrillers en spionageromans. Er zijn meer dan 210 miljoen van zijn boeken gedrukt, en deze zijn vertaald in 32 verschillende talen. Ludlum was ooit een theateracteur en -producent. In het begin van carrière schreef Ludlum onder de pseudoniemen Jonathan Ryder en Michael Shepherd.

Biografie

De auteur groeide op in New Jersey. Na de dood van zijn vader stuurde zijn moeder hem naar een kostschool in Connecticut. Op de Cheshire Academy maakte hij kennis met theaterproducties. Vlak voor het afronden van zijn studie aan de Wesleyan University, Middletown, trouwde hij in 1951 met Mary Ryducha, een actrice. Robert en Mary kregen drie kinderen.

Robert Ludlum begon zijn carrière als acteur en theaterproducer. Hij speelde in verschillende Broadway-producties en werkte als acteur en producer mee aan 200 televisieprogram…Lees verder op Wikipedia