Boek
Nederlands

Atelier Magritte : 400 kunstwerken van de meester van het surrealisme

Robert Hughes (inleider)

Atelier Magritte : 400 kunstwerken van de meester van het surrealisme

Eerste deel van de atelier-reeks waarin 400 reproducties de evolutie schetsen van het oeuvre de belangrijkste kunstenaars van de late 19de en 20ste eeuw.
Onderwerp
Magritte, René
Titel
Atelier Magritte : 400 kunstwerken van de meester van het surrealisme / met een essay van Robert Hughes
Inleider
Robert Hughes 1938-2012
Taal
Nederlands
Uitgever
Gent: Ludion, 2001
438 p. : ill.
ISBN
90-5544-363-8

Besprekingen

Ontgoocheld over de povere kwaliteit van de met veel poeha aangekondigde Magritte-tentoonstelling van afgelopen zomer, opende ondergetekende Atelier Magritte onterecht met enige argwaan. De expositie in het Casino van Knokke stelde de Belgische surrealist voor aan de hand van een weliswaar nooit eerder getoonde, maar onevenwichtige selectie uit zijn oeuvre, waarbij vooral het vroege metawerk onderbelicht bleef. De lijvige pocket die hier ter bespreking ligt, opent andere perspectieven.

Robert Hughes' inleidend essay is een korte, maar efficiënte initiatie in de esthetica en beeldtaal van René Magritte. Wat volgt zijn een 400-tal bladzijden afbeeldingen. Het is zonder meer aangenaam vertoeven tussen al dat surreëel moois (al is dat natuurlijk de verdienste van de kunstenaar, niet van de samensteller(s) van het boek) en als vanzelf bladert men zich een weg door de evolutie van de schilder heen. Perioden en thema's zijn zonder hiaten vertegenwoordigd, waardoor Atelier Ma…Lees verder

Over Robert Hughes

Robert Studley Forrest Hughes (Sydney, 28 juli 1938 – New York, 6 augustus 2012) was een Australisch schrijver, kunstcriticus en televisiemaker.

Leven en werk

Hughes studeerde kunst en architectuur aan de Universiteit van Sydney. Daarna werkte hij als kunstcriticus voor diverse tijdschriften. Ook schreef hij gedichten. In 1964 emigreerde hij naar Londen en werkte daar voor The Spectator, The Daily Telegraph, The Times en The Observer. In 1970 verhuisde hij naar New York, waar hij als kunstcriticus werd aangesteld bij Time Magazine. Vanuit deze positie groeide hij uit tot een der meest invloedrijke kunstcritici uit de laatste decennia van de twintigste eeuw.

Als schrijver kreeg Hughes internationale bekendheid met The fatal shore (1987, Nederlands: De fatale kust), een lijvige roman over de ontstaansgeschiedenis van Australië. Later maakte hij ook een televisiedocumentaire ove…Lees verder op Wikipedia