Dvd
Engels
Film over de Inuitjager Nanook bij de Canadese Hudson Bay in zijn dagelijkse strijd om te overleven
Onderwerp
Inuit
Titel
Nanook of the north
Regisseur
Robert Flaherty
Componist
Timothy Brock
Taal
Engels
Uitgever
Living Colour Entertainment, 2007
1 dvd-video : z/w
Oorspr. opname
1922
Speelduur
79 min.
Aantekening
Gerestaureerde versie Tussentitels: Engels Ondertiteling: Nederlands
EAN
8717774230084

Besprekingen

Deze antropologische documentaire dateert uit 1922 en is de eerste film van de Amerikaanse cineast Robert Flaherty (1884-1951), die bekend staat als 'de vader van de documentaire film'. De film toont het dagelijkse leven van een Inuitgezin en hun harde strijd om het bestaan. De film werd beroemd, maar was ook direct omstreden, omdat Flaherty veel gebeurtenissen ensceneerde en het leven van de Inuit primitiever voorstelde dan het in werkelijkheid was. De Speelfilmencyclopedie geeft vier sterren: '(...) Een nog steeds indrukwekkend beeld (...) Dit visuele meesterwerk vol onvergetelijke en emotionele beelden was niet veel meer dan een eenmansoperatie. (...)' Jos van der Burg (Parool 11-4-'07): '(...) Flaherty wordt gezien als de grondlegger van de documentaire, maar Nanook of the North is misschien meer fictie dan documentaire. (...) Toch nemen we ons petje af voor Flaherty, die maanden met de Eskimo's optrok. Zijn avontuurlijke geest is steeds voelbaar in de film, die verbluffend mooie …Lees verder

Over Robert Flaherty

Robert Joseph Flaherty (Iron Mountain, 16 februari 1884 – Dummerston, 23 juli 1951) was een Amerikaans filmregisseur en documentairemaker, die vooral bekend is geworden vanwege zijn documentairefilm Nanook of the North uit 1922. Tevens bedacht hij een nieuw genre docufictie met de film Moana (1926), en staat hij bekend als een van de belangrijkste pioniers van de etnografische film en de documentairefilm.

Flaherty was van 1914 tot zijn dood getrouwd met schrijfster Frances Johnson Hubbard. Frances werkte mee aan het script van verschillende films van haar echtgenoot.

Biografie

Flaherty werd geboren als een van zeven kinderen van Robert Henry Flaherty en Susan Klockner. Hij studeerde aan het Upper Canada College in Toronto. Flaherty begon aanvankelijk als medewerker van een spoorbedrijf voordat hij zich op films ging richten.

In 1913, tijdens een verkenningsmissie naar de Belchereilanden, nam hij op aa…Lees verder op Wikipedia