Boek
Nederlands

Tribuun van Rome

Robert Fabbri (auteur), Harry Naus (vertaler)
Vespasianus gaat in de 1e eeuw v.Chr. als 16-jarige naar Rome om carrière te maken. Hij krijgt hulp van een oom, maar wordt ingezet in een gevaarlijk politiek machtsspel.
Titel
Tribuun van Rome
Auteur
Robert Fabbri
Vertaler
Harry Naus
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Tribune of Rome
Editie
1
Uitgever
Uithoorn: Karakter, 2012
399 p. : ill.
ISBN
9789045200750 (paperback)

Besprekingen

Tribuun van Rome is het eerste deel van een fictietrilogie over het leven van de Romeinse keizer Vespasianus en is een boeiende historische roman geworden. Hoewel Robert Fabbri in zijn nawoord zelf aangeeft dat hij niet aan exacte geschiedschrijving doet en uitlegt waar hij personages en feiten heeft aangepast of geïnterpreteerd, is het geheel perfect geloofwaardig. Vooral de ijzersterke personages en de interessante wetenswaardigheden over het leven (en sterven) in het oude Rome dragen bij tot de authenticiteit. Spijtig dat er geen tijdslijn en zeker een lijst van de voornaamste personages (die dan ook nog eens drie namen hebben) en hun functie werd opgemaakt, want Fabbri voert een onuitputtelijk aantal kleurrijke karakters op.
Hoofdfiguur is Vespasianus, stichter van de Flavius-dynastie, die keizer was van 69 tot 79 n.C en onder wiens bewind het Colosseum werd gebouwd. In dit eerste deel worden vooral zijn jeugd en zijn eerste militaire ervaringen beschreven. Het boeiend…Lees verder
Meeliftend op successtories als 'Troje' en 'Rome' is dit het eerste deel van de eerste eigentijdse biografie van Vespasianus, keizer van Rome van 69-79. De auteur, een afgestudeerd theaterwetenschapper, werkte mee aan historische series. Zijn research voor dit boek is dienovereenkomstig grondig geweest. Dat wil hij bewijzen door een overvloed aan details, ook waar dat niet nodig en zelfs storend is. Gevoel voor moderne dramatiek kan hem overigens niet ontzegd worden. Vooral de talloze bloederige scènes uit wedstrijden en gevechten worden uitvoerig beschreven. In dit opzicht is het boek bijna filmisch te noemen. Alles bijeen genomen is het verhaal op enkele uitzonderingen na historisch verantwoord te noemen. Onderwerp is de jeugd van de latere keizer. De schrijfstijl is helder en vlot. Liefhebbers van historische romans zullen zeker niet teleurgesteld zijn. De vertaling is jammer genoeg niet vlekkeloos en vervalt zelfs in niet bestaande termen en woorden. Voorin twee kaarten. Kleine dr…Lees verder

Over Robert Fabbri

Robert Fabbri (Genève, 22 juni 1961) is een Zwitserse auteur van historische thrillers, bekend van onder meer de Vespasianus-serie.

Biografie

Fabbri werd geboren in Genève maar verhuisde op jonge leeftijd naar West Sussex in Engeland. Hij studeerde er achtereenvolgens aan de kostschool Christ's Hospital, Horsham en de universiteit van Londen.

Fabbri werkte 25 jaar als regie-assistent in de tv- en filmindustrie. Daarna besloot hij om een carrière als schrijver te beginnen.

Bibliografie

Zijn bekendste boeken zijn deze van de Vespasianus-serie, waarin hij vertelt over het leven van Titus Flavius Vespasianus I, de eerste Flavische keizer van het Romeinse Rijk.

Vespasianus-serie