Boek
Nederlands

Adelaar van Rome

Robert Fabbri (auteur), Harry Naus (vertaler)
De toekomstige Romeinse keizer Vespasianus is een hoge officier geworden, maar als voormalig vriend van de vermoorde keizer Caligula loopt zijn leven gevaar.
Titel
Adelaar van Rome
Auteur
Robert Fabbri
Vertaler
Harry Naus
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Rome's fallen eagle
Editie
1
Uitgever
Uithoorn: Karakter, 2014
431 p. : ill.
ISBN
9789045205342 (paperback)

Besprekingen

Robert Fabbri begint het vierde deel van zijn ‘Vespasianus’-reeks met de moord op Caligula in 41. De keizerlijke lijfwacht, die natuurlijk een terugkeer naar de republiek wil voorkomen, stelt de stotterende, manke en (in deze roman vaak) kwijlende Claudius aan als nieuwe keizer, en de senatoren kunnen niet anders dan deze keuze bekrachtigen. Maar in plaats van Claudius regeren zijn drie machtige vrijgelatenen, Narcissus, Pallas en Callistus, die ook de invloed van zijn echtgenote Messalina en haar broer Corvinus willen breken.
De drie vrijgelatenen zoeken middelen om de wankele positie van de keizer te verstevigen. Daarom geeft Narcissus Vespasianus de opdracht de legioenadelaar op te sporen die verloren ging bij de nederlaag in het Teutoburgerwoud (in 9 v.C., onder Augustus). Na heel wat gevechten slaagt Vespasianus in zijn opdracht, maar hij moet de adelaar afstaan aan een andere Romeinse generaal die door Callistus (en met medeweten van Narcissus) met dezelfde opdracht naar Germ…Lees verder
Bijna twee jaar na het eerste is dit het vierde deel van de serie over Vespasianus. Deze is inmiddels een hoge officier geworden, maar als voormalig vriend van keizer Caligula loopt zijn leven na diens vermoording gevaar. Drie vrijgelatenen van de nieuwe keizer Claudius (41-54) zijn het eigenlijke centrum van de macht. Zij zijn voor het behoud van hun positie afhankelijk van het in leven blijven van deze lichamelijk gehandicapte keizer. Om diens positie te verstevigen worden Vespasianus en zijn broer Sabinus op expeditie gestuurd naar Germanië om een verloren geraakte Romeinse legerstandaard te zoeken. Vervolgens moeten zij Britannië binnenvallen en bezetten op een zodanige manier dat de overwinning aan Claudius kan worden toegeschreven. Net als in de vorige delen schrijft de auteur een spannend, meeslepend en vrijwel waarheidsgetrouw verhaal. Wel raakt de lezer soms het spoor bijster in de zeer omvangrijke beschrijvingen van de gevechtsscenes. Tot slot geeft de auteur een korte veran…Lees verder

Over Robert Fabbri

Robert Fabbri (Genève, 22 juni 1961) is een Zwitserse auteur van historische thrillers, bekend van onder meer de Vespasianus-serie.

Biografie

Fabbri werd geboren in Genève maar verhuisde op jonge leeftijd naar West Sussex in Engeland. Hij studeerde er achtereenvolgens aan de kostschool Christ's Hospital, Horsham en de universiteit van Londen.

Fabbri werkte 25 jaar als regie-assistent in de tv- en filmindustrie. Daarna besloot hij om een carrière als schrijver te beginnen.

Bibliografie

Zijn bekendste boeken zijn deze van de Vespasianus-serie, waarin hij vertelt over het leven van Titus Flavius Vespasianus I, de eerste Flavische keizer van het Romeinse Rijk.

Vespasianus-serie