Boek
Nederlands
Ann (16, ik-figuur) is in haar omgeving de enige overlevende van een nucleaire oorlog. Om de eenzaamheid van zich af te zetten, houdt ze een dagboek bij. Na iets meer dan een jaar ziet ze in de verte een rookpluim. Vanaf ca. 15 jaar.
Onderwerp
Apocalyps, Eenzaamheid
Extra onderwerp
Eenzaam zijn
Titel
Z van Zachariah
Auteur
Robert C. O'Brien
Vertaler
Suzanne Braam
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Z for Zachariah
Uitgever
Tiel: Aerial Media Company, 2014
224 p.
ISBN
9789402600001 (paperback)

Besprekingen

De 16-jarige Ann is in haar omgeving de enige overlevende van een nucleaire oorlog. Om de eenzaamheid van zich af te zetten, houdt ze een dagboek bij. Na iets meer dan een jaar ziet ze in de verte een rookpluim. Elke dag komt de rook dichterbij en op een dag ontmoet ze John Loomis, die ook een overlevende blijkt te zijn, door een speciaal veiligheidspak. Als gevolg van stralingsvergiftiging door zwemmen in een vergiftigd meer, wordt hij ernstig ziek. Ann verzorgt hem. Als hij is opgeknapt, groeit echter bij haar onbehagen over zijn houding en gedrag, waardoor ze uiteindelijk een rigoureus besluit neemt. In de ik-figuur geschreven sciencefiction jongerenroman in de vorm van een dagboek, over twee mensen die in leven zijn gebleven na een atoomoorlog. Veel beschrijvingen, weinig dialoog, goede karaktertekening. Weinig aantrekkelijk omslag voor de doelgroep. Oorspronkelijk uitgegeven in 1974, maar niet eerder in het Nederlands vertaald. In 1976 is dit boek in de VS bekroond met twee jeugd…Lees verder

Z van Zachariah

Na een kernramp trekken de ouders van Ann erop uit om na te gaan of er nog andere overlevenden zijn. Haar broer is zo nieuwsgierig dat hij, tegen het advies in, zich verstopt in de kofferbak en meerijdt met z’n ouders. Ze keren nooit meer terug. Ann blijft alleen achter. Ze weet totaal niet of er nog enige vorm van leven is buiten het dal waar zij woont en dat nog enigszins gespaard is gebleven. Ann trekt haar plan, ze overleeft. En toch blijft er steeds die droom, dat verlangen naar een ander levend wezen.

Op een dag ontdekt ze een rookpluim aan de horizon. De rook komt steeds dichterbij. Een signaal voor Ann dat er iemand op komst is. Ann is ineens niet meer zo zeker of ze die persoon wel wil ontmoeten. Misschien is het wel een crimineel. Misschien heeft hij wel kwade bedoelingen.

Ann besluit om haar huis te verlaten en zich te verstoppen in de bergen. Van daaruit kan ze de persoon gade slaan en zelf beslissen of ze met die persoon in contact wil komen. Maar…Lees verder