Verhouding tussen twee bejaardenverzorgsters in een kuuroord en een zwangere kunstenares
Titel
3 women / written and dir. by Robert Altman
Regisseur
Robert Altman
Acteur
Sissy Spacek Shelley Duvall Janice Rule
Taal
Engels
Uitgever
Lumière, 2005
1 dvd-video
Oorspr. opname
1977
Speelduur
92 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8713053008788

Besprekingen

Amerikaanse speelfilm uit 1977 van Robert Altman (Short cuts, Prêt-à-porter) met in de hoofdrollen Sissy Spacek, Shelley Duvall en Janice Rule. Millie werkt in een kuuroord voor bejaarden. Pinky is daar een nieuweling die Millie aanbidt en bij haar intrekt. Zij ontmoeten de barvrouw Willie, een zwangere kunstenares. Er ontwikkelt zich een bizarre relatie tussen de drie vrouwen. Jann Ruyters (Trouw 4-3-'06) noemt het '(...) een fascinerend vreemde film. (...) een heel persoonlijke film in het oeuvre van Altman die vraagt om herhaaldelijk zien.' De Speelfilmencyclopedie schrijft: 'Een briljante, stemmige, tot nadenken stemmende film. (...) Voor Altman-liefhebbers een fascinerende film, voor anderen zware kost. Een volslagen ongebruikelijke, opwindende film.' 3 1/2 ster. De dvd bevat als extra een fotogalerij.

Over Robert Altman

Robert Bernard Altman (Kansas City, 20 februari 1925 – Los Angeles, 20 november 2006) was een Amerikaanse filmregisseur die bekendstond om zijn bijzondere films die naturalistisch zijn met een origineel perspectief.

Kenmerken van zijn films

Als regisseur gaf Altman de voorkeur aan verhalen die de intermenselijke relaties tonen. Hij verklaarde dat hij meer geïnteresseerd is in personages dan in ingewikkelde verhaallijnen. Als dusdanig neigde hij ernaar om slechts een basisplot voor de film te schetsen. Hij verwees naar het scenario als "blauwdruk" voor de actie en stond zijn acteurs toe om dialogen te improviseren.

Altman geloofde niet dat de toeschouwer zijn film na één keer kijken gezien kon hebben. Altman zei hierover: "Pas nadat je mijn films gezien hebt en weet wat het verhaal is en wat er gaat komen, pas dan worden ze interessant. Bij een tweede keer kijken hoef je je ook geen zorgen meer te maken over d…Lees verder op Wikipedia