Boek
Nederlands

De prijs

Rita Verschuur (auteur)
+1
De prijs
×
De prijs De prijs
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De 11-jarige Rita krijgt een flinke teleurstelling te verwerken als niet zij, maar een klasgenote een tekenwedstrijd op school wint. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Kunst, Schoolleven, Tekenen
Titel
De prijs / Rita Verschuur
Auteur
Rita Verschuur
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Van Goor, 2001
142 p.
Aantekening
Vervolg op : Jubeltenen
ISBN
90-00-03353-5

Besprekingen

De Prijs is een vervolg op Jubeltenen, waarmee Rita Verschuur in 1999 de Gouden Uil won, maar het boek kan zonder problemen apart gelezen worden. In Jubeltenen schrijven we 1946; de vrede is twee jaar oud en onderwerp van een tekenwedstrijd. Rita's tekening hoort bij de 15 genomineerden. Zij tekende pappa op straat in de hongerwinter, met jubeltenen die de vrede voorspellen. Het hele boek is een schitterende reeks variaties op de vraag hoe juffen en meesters er achter moeten komen welke tekening de beste is.

In De Prijs worden we met het antwoord geconfronteerd. Centraal staat de tekening van Rita's vriendinnetje Carla. Zij had Rita gevraagd een onderwerp te verzinnen en tekende netjes wat Rita haar dicteerde: de erebegraafplaats met "de duinen, het kruis en de vlag en een V van vogels in de lucht." "Lekker makkelijk" en "in een wipje klaar". Maar Carla wint de prijs. Rita piekert en worstelt om te begrijpen hoe iemand kan winnen met een tekening di…Lees verder
Dit is het zesde boek waarin de auteur haar jeugdherinneringen weergeeft. Als 11-jarig meisje moet zij, in 1947, de teleurstelling verwerken dat niet zij, maar een bevriende klasgenote, de winnaar is van een tekenwedstrijd. Op geheel eigen wijze gaat Rita met haar gevoelens om en observeert daarbij haarscherp de mensen in haar directe omgeving. Het is knap en ontroerend hoe de schrijfster zich nog kan verplaatsen in het meisje dat zij eens was. Net zoals in de voorafgaande delen worden de overpeinzingen in de ik-vorm en in korte stukjes, opgeschreven. Hoewel het boek in 1947 speelt, zijn de gevoelens van Rita van alle tijden en heel goed mee te voelen voor (beschouwende) meisjes van nu. Het boek sluit naadloos aan op "Jubeltenen"*, maar kan ook apart gelezen worden. Een klein juweeltje dat bovendien heel verzorgd is uitgegeven met een ruime bladspiegel. Vanaf ca. 10 jaar.

Over Rita Verschuur

Rita Törnqvist-Verschuur (Amsterdam, 25 juli 1935) is een Nederlandse schrijfster en vertaalster.

Levensloop

Rita Törnqvist-Verschuur werd in 1935 in Amsterdam geboren als Rita Verschuur. Ze groeide op in Overveen en deed daar in 1954 eindexamen gymnasium alfa. Studeerde Zweeds en Oudgrieks in Amsterdam en vertrok na haar kandidaats in 1959 met een studiebeurs voor een half jaar naar Uppsala. Een jaar later verhuisde zij naar Zweden om in Uppsala verder te studeren. Daar deed ze in 1963 tentamens in Scandinavische talen en Oudgrieks en datzelfde jaar legde ze in Amsterdam haar doctoraal af. Rita Verschuur trouwde met de literatuurwetenschapper Egil Törnqvist en kreeg met hem in Uppsala drie kinderen. Eind 1969 verhuisde het gezin naar Nederland.

Rita Verschuur is sinds 1960 jarenlang actief geweest als vertaalster van o.a. Astrid Lindgren. Het vroege werk van deze schrijfster was al door anderen vertaald. Zo verscheen …Lees verder op Wikipedia