Boek
Nederlands

Een oom van room

Riet Wille (auteur), Tine Vercruysse (auteur)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Daan krijgt ruzie met zijn vriend Dries; oom Tom weet een oplossing. Vanaf ca. 6 jaar.
Leesniveau
AVI 2, AVI M3
Titel
Een oom van room / Riet Wille ; met tek. van Tine Vercruysse
Auteur
Riet Wille Tine Vercruysse
Taal
Nederlands
Uitgever
Averbode: Altiora, 2001
29 p. : ill.
ISBN
90-317-1676-6 9789031716760

Besprekingen

Vanuit haar professionele ervaring als logopediste weet Riet Wille heel goed wat de verwachtingen zijn van kinderen bij wie het leesproces niet zo vlot verloopt. Zelf heb ik ervaren dat de serie 'Daan, Dries en Duif' inderdaad graag gelezen werd door een kleinzoon met ernstige leesproblemen. Maar zijn zusje, een vlotte lezer, genoot er even goed van. Het leuke aan deze boekjes zijn de grappige illustraties van Tine Vercruysse. De tekeningen zitten mooi geïntegreerd in de tekst. Ook de rebussen en raadseltjes vinden de kinderen fijn.

In Een oom van room hebben Daan en Dries ruzie. Daan moet van zijn moeder vlug een boodschap doen. Hij leent even de fiets van Dries, maar die denkt dat zijn fiets gestolen is. Als Daan hem de waarheid vertelt, is hij erg boos. De oom van Daan zoekt een oplossing om de ruzie bij te leggen. Eerst lukt het niet maar uiteindelijk komt alles goed.

Het is een herkenbaar verhaal met een voorspelbaar einde: Dries en Daan worden terug vrien…Lees verder
Daan moet voor moeder nog snel een boodschap doen want oom Tom komt voor een langere periode logeren. Om zo snel mogelijk te zijn pakt Daan de fiets van zijn vriendje Dries die in een andere winkel boodschappen doet. Dries denkt dat zijn fiets gestolen is. Als blijkt dat Daan zijn fiets 'geleend' heeft, wil Dries samen met Duif geen vriend meer zijn van Daan. Gelukkig heeft oom Tom creatieve invallen om de vriendschap te herstellen. Een - gezien de beperkte leesvaardigheid van de doelgroep - gezellig, compleet en goed lopend verhaaltje voor beginnende lezers met eigentijds taalgebruik (kei-leuk/GSM). Redelijk eenvoudige taal met enkel eenlettergrepige woorden, interpunctie en hoofdlettergebruik. De karikaturale zwartwitillustraties - die steeds onder de tekst staan - zijn speels en leuk om te bekijken en voegen iets toe aan de tekst. Geschikte leesoefenstof voor kinderen vanaf 6 jaar.

Over Riet Wille

Riet Wille (Gent, 9 april 1954) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Wille groeide op in een gezin van bloemisten, waar haar liefde voor de natuur ontstaat. Ze wilde iets doen met kinderen en taal, daarom studeerde ze logopedie in Gent en daarna neurolinguïstiek aan de VUB. Als logopediste ging ze werken met jonge kinderen met een ontwikkelingsachterstand en ontdekte de wereld van de kinderpoëzie.

Later ging ze kinderboeken schrijven. Ze schrijft vooral voor beginnende en moeilijke lezers, kinderpoëzie en liedjesteksten.

Werk

In 1984 debuteert Wille met een bundel versjes met als titel Zuurtjes en zoetjes. Later combineert ze haar schrijverschap met een parttime als logopediste op een school voor kinderen met leermoeilijkheden. Ze schrijft tal van boeken voor beginnende lezers en kinderen met leesproblemen. In deze boeken hecht ze veel belang aan de interactie tusse…Lees verder op Wikipedia