Boek
Nederlands

Soms zit het mee, soms zit het tegen

Rien Broere (auteur)
+1
Soms zit het mee, soms zit het tegen
×
Soms zit het mee, soms zit het tegen Soms zit het mee, soms zit het tegen

Soms zit het mee, soms zit het tegen

In de reeks:
Kester; 1
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De ouders van Kester gaan scheiden; hij probeert van alles om ze weer bij elkaar te brengen. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Soms zit het mee, soms zit het tegen
Auteur
Rien Broere
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2007
216 p.
ISBN
90-5838-411-X

Besprekingen

De Nederlandse auteur Rien Broere schreef de voorbije twintig jaar een zeventigtal boeken en verhalen voor kinderen en aankomende jeugd, o.m. in een reeks voor het Leuvense CEGO (Centrum voor Ervaringsgericht Onderwijs). Als onderwijzer en later schooldirecteur toonde hij daarbij vaak precies te weten wat jonge lezers boeit, hoe ze elkaar en de volwassenen zien, welke taal ze gebruiken, waarover ze fantaseren. Dat blijkt ook uit dit nieuwe boek van hem. Hoofdpersoon is de 12-jarige Kester, niet erg opvallend in zijn klas, niet zo geliefd ook, zeker al niet door Suze, het meisje dat hij zelf het mooist vindt. Zijn kleurloosheid probeert hij te verbergen door fantastische verhalen op te hangen over zijn sportieve prestaties buiten de school, over zijn beroemde televisievader enz. Alleen de nieuwe klasgenoot Jop kijkt daar nog van op. Op schoolkamp wordt Kester toch toevallig nog de held van de dag: hij moest zich de hele nacht op de meisjesslaapzaal verstoppen onder het bed van de Stek…Lees verder
Kester is een beetje een opschepper, een fantast. Dat brengt hem vaak in moeilijkheden, maar het kan dienstig zijn wanneer hij voor onverwachte problemen komt te staan. Kort nadat hij als held is teruggekeerd van schoolkamp, krijgt hij te horen dat zijn ouders besloten hebben tot een proefscheiding. Kester bedenkt een fantastisch plan om zijn ouders weer bij elkaar te brengen. Hij slaagt, maar op een andere manier dan gedacht. Vlot verteld verhaal met zowel tragische als komische elementen. Sommige personages verdwijnen al snel naar de achtergrond, maar achter in het boek wordt een vervolg aangekondigd. Met een verteller die iets minder nadrukkelijk ironisch is, zou het wel eens een populaire reeks kunnen worden. Toegankelijke, ruim opgezette bladspiegel. Voorzien van een weinig aansprekende, karikaturale omslagtekening. Vanaf ca. 10 jaar.

Over Rien Broere

Rien Broere (Roosendaal, 2 augustus 1953) is een Nederlandse schrijver van romans en kinderboeken.

Broere bracht zijn jeugd door in het West-Brabantse Roosendaal. Na de middelbare school ging hij naar de pedagogische academie. In 1974 vertrok hij naar Den Haag, waar hij acht jaar werkte als onderwijzer aan een basisschool in de Schilderswijk. In 1982 verhuisde hij naar Almere, waar hij directeur werd van een basisschool. Al vanaf het begin dat hij in het onderwijs werkte, hield Broere zich bezig met schrijven; aanvankelijk waren dat vooral cabaretteksten.

In 1987 verscheen zijn debuutroman Illusies bij uitgeverij De Harmonie in Amsterdam. In totaal verschenen vijf romans bij deze uitgever Naast het genoemde Illusies, publiceerde hij De opgraving (1989), Meesterwerk met brief (1991), Een hand op het graf van Massaro (1994) en De voorstelling (1998).

In 1991 koos hij definitief voor het schrijverschap. Samen met zi…Lees verder op Wikipedia