Boek
Nederlands

Mag ik hem ruilen?

Rien Broere (auteur), Riske Lemmens (illustrator)
+1
Mag ik hem ruilen?
×
Mag ik hem ruilen? Mag ik hem ruilen?
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Kim’s overleden vader leeft in haar gedachten, gebaseerd op foto’s en verhalen van haar moeder. Met dit idee in haar hoofd gaat ze op zoek naar een stiefvader, wat tot een aantal misverstanden leidt.
Titel
Mag ik hem ruilen?
Auteur
Rien Broere
Illustrator
Riske Lemmens
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2011
90 p. : ill.
ISBN
9789058387349 (hardback)

Besprekingen

Een opmerkelijk verjaardagscadeau: ruilen?
Wie ooit al een verhaal uit de ‘Verlegenstraat’ las, weet op voorhand dat ook dit vierde deel van de intussen gerenommeerde reeks een voltreffer zal zijn. Sinds 2008 hebben talrijke jonge lezers hun hart opgehaald met de betekenisvolle verhalen van Rien Broere. Na De Verlegenstraat, IJskonijn en Heksengeheim toont Broere in Mag ik hem ruilen? dat hij de rode draad van de reeks consequent kan blijven toepassen. De reeks is immers opgebouwd rond de axenroos, die op haar beurt tien persoonseigenschappen impliceert.
Kim woont samen met haar broertje Ruben en haar mama in een leuk huis in de Verlegenstraat. Haar vader had een dodelijk ongeval toen zij nog een peuter was. Hij maakt nog steeds deel uit van hun leven, maar het valt natuurlijk niet te ontkennen dat alles anders is. ‘Dood zijn wil zeggen dat je niet meer leeft. Maar dat betekent niet dat je er niet op een speciale manier kunt zijn.’ Kim gaat aldus …Lees verder
De 9-jarige Kim woont met haar moeder en broertje in de Fer. Légerstraat, ook wel de Verlegenstraat genoemd. Haar vader is jong overleden. Via foto's en verhalen heeft Kim hem in haar hoofd als een gedachtevader, zodat hij altijd bij haar is. Kim denkt dat haar moeder soms behoefte heeft aan een man en neemt een besluit: ze geeft haar moeder voor haar verjaardag een man 'voor af en toe'. Ze plaatst een advertentie op internet. Dan breekt de dag van de verjaardag aan... Vierde deel uit een serie waarin telkens één kind uit de Verlegenstraat centraal staat. Een met vaart en humor geschreven verhaal, waarin de gebeurtenissen in chronologische volgorde aan bod komen. De fantasierijke en gevoelige regeltante Kim biedt identificatiemogelijkheden. Het eenvoudige taalgebruik bevat korte zinnen en mooie beeldspraak ('de regen tikt met lange nagels tegen het klapraam'). Brede marges, groot lettertype, ruime regelafstanden, rechts uitgelijnd. De paginagrote, donkere, maar levendige illustraties …Lees verder

Mag ik hem ruilen?

'Mag ik hem ruilen?' is het vierde deel in de reeks rond de kinderen van de Verlegenstraat. Kim en haar broertje Ruben wonen samen met hun mama in de Verlegenstraat. Wanneer Kim te weten komt dat haar mama eenzaam is, gaat ze voor haar verjaardag op zoek naar een man. Via een advertentie in de plaatselijke krant ontmoet ze een aantal mannen die ze prompt uitnodigt voor mama’s verjaardagsfeestje. Onnodig te zeggen dat mama zeer verrast is, maar of het een aangename verrassing is …
Illustratrice Riske Lemmens heeft haar pluimen al een tijdje verdiend en creëerde nu ook een aantal zeer sfeervolle prenten.
Hoewel het een gevoelig onderwerp betreft, is het boek een geslaagd project. De combinatie van woord en beeld doet soms luidop grinniken en ook de vlotte taal verdient een pluim. Een aanrader voor kinderen die een grappig en vrolijk verhaaltje zoeken, dat vlot wegleest.

Over Rien Broere

Rien Broere (Roosendaal, 2 augustus 1953) is een Nederlandse schrijver van romans en kinderboeken.

Broere bracht zijn jeugd door in het West-Brabantse Roosendaal. Na de middelbare school ging hij naar de pedagogische academie. In 1974 vertrok hij naar Den Haag, waar hij acht jaar werkte als onderwijzer aan een basisschool in de Schilderswijk. In 1982 verhuisde hij naar Almere, waar hij directeur werd van een basisschool. Al vanaf het begin dat hij in het onderwijs werkte, hield Broere zich bezig met schrijven; aanvankelijk waren dat vooral cabaretteksten.

In 1987 verscheen zijn debuutroman Illusies bij uitgeverij De Harmonie in Amsterdam. In totaal verschenen vijf romans bij deze uitgever Naast het genoemde Illusies, publiceerde hij De opgraving (1989), Meesterwerk met brief (1991), Een hand op het graf van Massaro (1994) en De voorstelling (1998).

In 1991 koos hij definitief voor het schrijverschap. Samen met zi…Lees verder op Wikipedia

Suggesties