Boek
Nederlands

Een domme zet

Rien Broere (auteur), Wibke Brandes (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Twee jongens doen mee aan een schaaktoernooi. Als Stefan ziet dat hij gaat verliezen, zet hij Jasper onder druk. Vanaf ca. 8 jaar.
Titel
Een domme zet / Rien Broere ; ill. Wibke Brandes
Auteur
Rien Broere
Illustrator
Wibke Brandes
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: CEGO, 2002
60 p. : ill.
ISBN
90-74798-48-9

Besprekingen

Stefan en Jasper zijn twee jongens uit heel verschillende milieus; ze kunnen allebei heel goed schaken en leren elkaar kennen als ze beiden meedoen aan een vierdaags schaaktoernooi. Jasper is onder de indruk van alle mooie spullen die Stefan bij zich heeft, maar al gauw blijkt dat Jasper beter kan schaken, iets wat Stefan niet goed kan hebben. Hij beschuldigt Jasper tijdens het toernooi dan ook van diefstal, iets wat hij niet zal vertellen als Jasper hem laat winnen in de halve finale. Tijdens de wedstrijd krijgt Stefan spijt. In redelijke stijl geschreven verhaal, waarin de tegenstelling tussen de jongens wel erg wordt aangedikt. Het verhaal is wel aardig maar niet diepgravend, de moraal ligt er wat erg dik bovenop. Geschikt voor kinderen vanaf ca. 8 jaar en bedoeld om hen aan het denken te zetten over de verschillen die er tussen mensen bestaan. Geïllustreerd met aardige, wat karikaturaal aandoende tekeningen in felle kleuren die goed bij de tekst passen. Een beetje saaie omslagtek…Lees verder

Over Rien Broere

Rien Broere (Roosendaal, 2 augustus 1953) is een Nederlandse schrijver van romans en kinderboeken.

Broere bracht zijn jeugd door in het West-Brabantse Roosendaal. Na de middelbare school ging hij naar de pedagogische academie. In 1974 vertrok hij naar Den Haag, waar hij acht jaar werkte als onderwijzer aan een basisschool in de Schilderswijk. In 1982 verhuisde hij naar Almere, waar hij directeur werd van een basisschool. Al vanaf het begin dat hij in het onderwijs werkte, hield Broere zich bezig met schrijven; aanvankelijk waren dat vooral cabaretteksten.

In 1987 verscheen zijn debuutroman Illusies bij uitgeverij De Harmonie in Amsterdam. In totaal verschenen vijf romans bij deze uitgever Naast het genoemde Illusies, publiceerde hij De opgraving (1989), Meesterwerk met brief (1991), Een hand op het graf van Massaro (1994) en De voorstelling (1998).

In 1991 koos hij definitief voor het schrijverschap. Samen met zi…Lees verder op Wikipedia