Boek
Nederlands

Harde ballen : twaalf intrigerende tennissers

Richard Krajicek (auteur)
+1
Harde ballen : twaalf intrigerende tennissers
×
Harde ballen : twaalf intrigerende tennissers Harde ballen : twaalf intrigerende tennissers

Harde ballen : twaalf intrigerende tennissers

In de reeks:
Aan de hand van zijn ervaringen met een aantal toptennissers beschrijft Richard Krajicek (1971) zijn leven en tenniscarrière.
Onderwerp
Tennis
Extra onderwerp
619.61, Tennis ; verhalen, tennis
Titel
Harde ballen : twaalf intrigerende tennissers
Auteur
Richard Krajicek
Taal
Nederlands
Uitgever
Baarn: Tirion, 2005
220 p., [16] p. pl.
ISBN
90-4390-619-0

Besprekingen

De Nederlandse ex-toptennisser Richard Krajicek schetst in 12 hoofdstukken hoe zijn carrière verlopen is. Elk hoofdstuk handelt tegelijkertijd over bekende tennissers zodat je Krajiceks carrière in een ruimer kader kunt plaatsen.

Vandaag is Richard Krajicek in de eerste plaats tornooidirecteur van het ABN AMRO World Tennistornooi in de Rotterdamse Ahoyhal. In zijn autobiografie Harde ballen lees je hoe die functie voor de Nederlandse tennisser (geb. 1971) van Tsjechische ouders als een geschenk uit de hemel is komen vallen. Het abrupte einde door kwetsuren van een carrière van iemand die beweert dat hij ongeveer vanaf zijn 5e tot zijn 32e zowat elke dag heeft getraind, laat vaak sporen na. De dreiging van een onherroepelijke val in het zwarte gat na een leven enkel bepaald door tennis, werd op die wijze elegant vermeden.

Aan de hand van het portret van tegenstanders schetst Richard Krajicek in het boek zijn eigen achtergrond en opgang in het tenniscircuit. Uiteind…Lees verder
Autobiografie van voormalig proftennisser Richard Krajicek (1971). Aan de hand van zijn ervaringen met toptennissers (John McEnroe, Paul Dogger, Ivan Lendl, Goran Ivanisevic, Boris Becker, Paul Haarhuis en Jacco Elthingh, Pete Sampras, Martin Verkerk, Sjeng Schalken, Andre Agassi, Lleyton Hewitt, en Mansour Bahrami) schetst Krajicek in twaalf hoofdstukken zijn leven en sportcarrière. Zijn ouders vluchten in 1970 uit het communistische Tsjecho-Slowakije, op 6 december 1971 wordt Richard in Rotterdam geboren. Zijn vader stelt hoge eisen aan Richard. Later wordt hun relatie slecht en zien ze elkaar niet meer. Richard weet een imposante tenniscarrière op te bouwen, zo staat hij als proftennisser jarenlang in de mondiale top-10 en wordt in 1996 eerste op Wimbledon. Blessures dwingen hem echter te stoppen. In het boek is ook zijn afscheidsspeech opgenomen. De door hem opgerichte Richard Krajicek Foundation (www.krajicek.nl) zet zich in voor de sportbeoefening van kinderen in achterstandswij…Lees verder

Over Richard Krajicek

CC BY 2.0 - Foto van/door Andrew Campbell

Richard Peter Stanislav Krajicek (Rotterdam, 6 december 1971) is een Nederlands voormalig tennis­speler van Tsjechische afkomst. In 1996 won hij de Wimbledon-titel in het enkelspel, wat wordt beschouwd als de meest prestigieuze titel in het tennis. Hij is daarmee de enige Nederlandse tennisser die een grandslamtoernooi heeft gewonnen in het enkelspel.

Krajicek is sinds 1999 getrouwd met ex-fotomodel en schrijfster Daphne Deckers (1968), woont in Muiderberg en heeft twee kinderen.

Krajicek werd geboren een jaar nadat zijn ouders, de handballer Petr (1941) en Ludmila Krajíček, waren gevlucht uit Tsjecho-Slowakije. Michaëlla Krajicek (1989) is een halfzus uit het huwelijk tussen zijn vader en een andere Tsjechische vrouw. Krajicek groeide op in regio Den Haag.

Tennisloopbaan

Begin

Krajicek begon al op vijfjarige leeftijd met bondstraining van het district Den Haag. Zijn ouders en …Lees verder op Wikipedia