De kleurloze Simon James wordt geconfronteerd met een nieuwe collega die als twee druppels water op hem lijkt en die al snel bij iedereen op kantoor in de smaak valt.
Onderwerp
Dubbelgangers
Extra onderwerp
Komedies (film), komedie, drama, thriller
Titel
The double / dir. by Richard Ayoade ; written by Richard Ayoade ... [et al.]
Regisseur
Richard Ayoade
Naar het werk van
Fjodor M. Dostojevski
Acteur
Jesse Eisenberg Mia Wasikowska
Componist
Andrew Hewitt
Taal
Engels
Uitgever
Wild Bunch, 2014
1 dvd-video
Oorspr. opname
2013
Speelduur
89 min.
Aantekening
Engels gesproken Gebaseerd op De dubbelganger van Fjodor M. Dostojevski Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
8718836861284

Besprekingen

Britse, wrange, surrealistische komedie van Richard Ayoade (Submarine) uit 2013, waarvan het script losjes gebaseerd is op De dubbelganger (1846) van Dostojevski. Simon (Jesse Eisenberg) is een onzekere kantoorklerk, die zelden wordt opgemerkt en zich soms letterlijk verontschuldigt voor zijn bestaan. Zijn enige lichtpuntje is Hanah (Mia Wasikowska). Wanneer een nieuwe collega met de naam James Simon zijn opwachting maakt, blijkt die zijn volmaakte tegenpool te zijn. Dat James een fysieke dubbelganger van Simon is, valt alleen Simon op. Het leven van Simon wordt door de vlotte, brutale James behoorlijk op z'n kop gezet. Bas van der Put (Parool 25-6-'14) geeft 4 (van 5) sterren. 'Eisenberg pakt sterk uit met de dubbelrol en krijgt als verlegen neuroot en als getapte jongen mooi tegenspel van Mia Wasikowska.' Ook Paulien Kleyer (Volkskrant 26-6-'14) geeft er 4 (van 5): 'Ayoade roept in The Double (...) een wereld op die doet denken aan de films van Roy Andersson, maar ook aan David Lync…Lees verder

Over Richard Ayoade

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Yusuf Laher (dudephotography)

Richard Ellef Ayoade (Hammersmith, 23 mei 1977) is een Brits acteur, komiek, presentator, regisseur en schrijver.

Als acteur is hij is het meest bekend van zijn rol als Maurice Moss in The IT Crowd. Hij heeft daarnaast bijrollen gehad in The Mighty Boosh en Paddington 2. Zelf heeft Ayoade ook twee films geregisseerd: Submarine en The Double.

Trivia

  • De vader van Ayoade is van Nigeriaanse afkomst en zijn moeder is afkomstig uit Noorwegen.