Boek
Nederlands

Prinses

R.H. Schoemans (auteur)
Wanneer in Belgie͏̈ een prinses is ontvoerd, gaan twee journalisten op zoek naar informatie waarbij zij stuiten op vele incompetente machthebbers.
Titel
Prinses
Auteur
R.H. Schoemans
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2008
243 p.
ISBN
9789063065782

Besprekingen

Prinses is de vijfde thriller van Roger Schoemans met fotoreporter Geo Joosten en misdaadverslaggever Piet Schraepen als hoofdpersonages. In vorige werken mangelde het wat aan de psychologische opbouw en de geloofwaardigheid van de sympathieke romanhelden, maar daar is ondertussen verbetering in gekomen. Schoemans was in een vroeger leven zelfstandig reporter en redacteur van een Vlaamse krant, zodat hij het optreden van de media en hun haat-liefde relatie met de autoriteiten en gezagdragers genoegzaam kent. Soms krijgt de lezer de indruk dat deze spannende romans voor de auteur een middel zijn om zijn kritiek op politici en politiediensten te spuien. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar vaak doet hij zulks op een wat naïeve wijze, met ordehandhavers die domme beslissingen nemen en ministers die er alles voor over hebben om stinkende potjes gesloten te houden. Het cliché en de déjà vu ervaring zijn nooit ver weg, en worden nog versterkt door de soms al te nadrukkelijke wijze …Lees verder
Dit vijfde deel van een reeks met de journalisten Geo Joosten en Piet Schraepen in de hoofdrol kan zelfstandig gelezen worden. Het verhaal speelt zich wederom af in Haspengouwen, waar men niet zo’n hoge dunk heeft van de federale autoriteiten. Belgische kwesties spelen dan ook een belangrijke rol: een sloom moederskindje als prins, de federale en lokale politie die elkaar het licht in de ogen niet gunnen, de taalkwestie. De misdaad in dit verhaal betreft de ontvoering van de prinses, lijdend aan een postnatale depressie na de geboorte van haar vijfde kind. De schrijver laat duidelijk merken dat hij geen vriend is van incompetente machthebbers; het gezonde boerenverstand zegeviert. Het perspectief ligt beurtelings bij de prinses, fotograaf Joosten en de ontvoerders, waardoor er steeds een andere kijk op de ontwikkelingen wordt gegeven. Dat vergroot de spanning. Geschreven in een over het algemeen lekker lopende (spreek)taal. Paperback met normale druk.

Over R.H. Schoemans

Roger Henri Schoemans (Kortenbos (Sint-Truiden), 14 juli 1942) is een Belgisch Nederlandstalig journalist en auteur.

Biografie

Schoemans was van 1963 tot 1968 reporter bij Zondagmorgen. In 1968 werd hij eindredacteur van Het Nieuwsblad en De Gentenaar. Vervolgens werd hij aangesteld als hoofdredacteur van deze kranten. Zijn evenknie bij De Standaard werd Mark Deweerdt, terwijl Lode Bostoen werd aangesteld als algemeen hoofdredacteur van de krantengroep. Schoemans oefende deze functie uit tot hij in juli 1994 werd ontslagen.

Vervolgens werkte hij als consultant voor diverse bladen. Hij is schrijver van een groot aantal jeugdromans en van thrillers voor een volwassen publiek. Zijn jeugdboeken werden meermaals bekroond met de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury.

Schoemans is getrouwd en heeft twee kinderen.

Bibliografie

Lees verder op Wikipedia