Boek
Nederlands
Onder de pastorie van Sint-Remigius wordt het graf van een zwangere vrouw ontdekt. Rond haar liggen legerattributen uit WO I. Het journalistenduo Joosten en Schraepen, een archeologisch team en een nieuwsgierige dorpsheemkundige gaan op onderzoek uit. Ze stuiten op oude familieverhalen, onderdrukte wraakgevoelens en geheimen.
Titel
Padre!
Auteur
R.H. Schoemans
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2013
226 p.
ISBN
9789063066383 (paperback)

Besprekingen

Geschiedenis leeft. Dat is de gedachte die Roger Schoemans met Padre! oproept. Schoemans heeft er een carrière als journalist en hoofdredacteur op zitten, maar is het schrijven duidelijk nog niet verleerd. Hij schrijft voornamelijk jeugdromans, maar actiethrillers voor volwassenen ontluiken eveneens aan zijn verbeelding. In zijn misdaadthrillers vertolken de persfotograaf Geo Joosten en de verslaggever Piet Schraepen steevast de hoofdrollen. Het journalistenduo tuimelt keer op keer in een netelige situatie waarbij de zoektocht naar de waarheid, de grootste journalistieke deugd, tot een goed einde gebracht moet worden.
Het verhaal van Padre!, de tiende thriller van Schoemans, ontspint zich in de Mergelstreek in Zuid-Limburg. Bij het uitgraven van een mergelblok ontdekt men een graftombe onder de pastorie, dat het gebeente van een zwangere vrouw onthult. Ze werd begraven met legerattributen van een Duitse soldaat uit de Eerste Wereldoorlog. Joosten en Schraepen ruike…Lees verder
Freelance fotograaf Joosten stuit op een honderd jaar oud graf. Samen met archeologen, plaatselijke heemkundigen en zijn persvriend Schraepen gaat hij op zoek naar de waarheid achter het verhaal. Ze moeten terug in de tijd tot aan de Eerste Wereldoorlog en zoeken ook naar het waarom van de vlucht van een dorpskapelaan naar Paraguay. Daarbij stuiten ze op veel familiegeheimen in de kleine dorpsgemeenschap. De tiende detective van de Vlaamse auteur met zijn vaste speurdersduo. De auteur blijft altijd aan de zijlijn, geeft nooit rechtstreeks kritiek, maar laat het verhaal en de personages voor zich spreken. Hier wordt onderhuids de beschermende rol van de kerkoversten ten aanzien van hun dienaars op de korrel genomen net als de olie-oorlog in Zuid-Amerika. Het verhaal kabbelt met veel boeiende nevenpersonages en langs pittige dialogen verder tot aan het weinig verrassende einde. Schoemans slaagt er weer in een goede mix te vinden van lichtvoetigheid en ernst. Zijn thrillers lees je al gr…Lees verder

Over R.H. Schoemans

Roger Henri Schoemans (Kortenbos (Sint-Truiden), 14 juli 1942) is een Belgisch Nederlandstalig journalist en auteur.

Biografie

Schoemans was van 1963 tot 1968 reporter bij Zondagmorgen. In 1968 werd hij eindredacteur van Het Nieuwsblad en De Gentenaar. Vervolgens werd hij aangesteld als hoofdredacteur van deze kranten. Zijn evenknie bij De Standaard werd Mark Deweerdt, terwijl Lode Bostoen werd aangesteld als algemeen hoofdredacteur van de krantengroep. Schoemans oefende deze functie uit tot hij in juli 1994 werd ontslagen.

Vervolgens werkte hij als consultant voor diverse bladen. Hij is schrijver van een groot aantal jeugdromans en van thrillers voor een volwassen publiek. Zijn jeugdboeken werden meermaals bekroond met de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury.

Schoemans is getrouwd en heeft twee kinderen.

Bibliografie

Lees verder op Wikipedia