Boek
Nederlands

Knapenmelk

R.H. Schoemans (auteur)
Een persfotograaf raakt betrokken bij het politieonderzoek naar een gepensioneerde biologieleraar in Haspengouw, Belgie͏̈, die wordt beschuldigd van pedofilie.
Titel
Knapenmelk / Roger H. Schoemans
Auteur
R.H. Schoemans
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2007
222 p.
ISBN
9789063065690

Besprekingen

Deze vierde thriller over de Haspengouwse fotojournalist Joosten en zijn schrijvende collega Schraepen speelt in op het thema 'pedofilie'. Een gepensioneerde leraar legt het aan met frisse knapen, en er komt een aanklacht en een proces. De rechter zorgt ervoor dat Joosten meteen uit de gerechtszaal wordt gebonjourd. Er is een vermoeden dat er iets gaande is tussen rechter en beklaagde, en er komt een algeheel verbod op foto's van en interviews met de beklaagde. Een Nederlandse barones en riooljournaliste trekt zich daar niets van aan en betrekt Joosten in haar gedoe. Tijdens het interview sterft de oud-leraar echter. De Nederlandse dame neemt de benen en laat Joosten zitten met het lijk en de gebakken peren.

Tot zover een vrij normaal geval, maar de zaak dijt uit: als de barones in Duitsland vermoord wordt, blijkt dat het pedofiliegeval toch anders in mekaar zit dan eerst gedacht. Dan sterft een (illegale?) jonge vrouw in verdachte omstandigheden. Een louche privédetective bre…Lees verder
Persfotograaf Geo Joosten raakt, zijns ondanks, betrokken bij een politieonderzoek naar Everard Teirlinck, een gepensioneerde biologieleraar in Haspengouw, België. Deze wordt beschuldigd van pedofilie. Er vallen doden en er worden arrestaties verricht op Europees niveau. Eerst moet de lezer wat weerstand overwinnen tegen de vorm van dit boek: onsmakelijke titel, frequent gebruik van sleurvloeken en andere grove taal; daarna concentreert men zich steeds meer op de inhoud. Die levert gaandeweg aangename lectuur op door nog al wat humor, de tekening van een Bourgondische levensstijl en een blijk van grondige kennis van het functioneren van pers, politie en justitie, in hun respectievelijke rol t.a.v. de hedendaagse maatschappij. Bewezen vertrouwdheid met het roddelcircuit dat het privéleven van de betrokken functionarissen omgeeft. In een samenleving die steeds anoniemer en afstandelijker wordt, neemt de verbeelding, bij gebrek aan verificatie, alleen maar toe. Paperback met normale druk.

Over R.H. Schoemans

Roger Henri Schoemans (Kortenbos (Sint-Truiden), 14 juli 1942) is een Belgisch Nederlandstalig journalist en auteur.

Biografie

Schoemans was van 1963 tot 1968 reporter bij Zondagmorgen. In 1968 werd hij eindredacteur van Het Nieuwsblad en De Gentenaar. Vervolgens werd hij aangesteld als hoofdredacteur van deze kranten. Zijn evenknie bij De Standaard werd Mark Deweerdt, terwijl Lode Bostoen werd aangesteld als algemeen hoofdredacteur van de krantengroep. Schoemans oefende deze functie uit tot hij in juli 1994 werd ontslagen.

Vervolgens werkte hij als consultant voor diverse bladen. Hij is schrijver van een groot aantal jeugdromans en van thrillers voor een volwassen publiek. Zijn jeugdboeken werden meermaals bekroond met de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury.

Schoemans is getrouwd en heeft twee kinderen.

Bibliografie

Lees verder op Wikipedia