Boek
Nederlands

Het tulpencomplot

R.H. Schoemans (auteur), Fiel Van der Veen (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Rebecca, keukenhulp bij een professor die veel van tulpen weet, en Elias, knecht op een turfschuit, komen in Leiden, eind 16e eeuw, op het spoor van gestolen tulpenbollen. Van ca. 10 jaar.
Leesniveau
AVI 9
Titel
Het tulpencomplot / Roger H. Schoemans ; ill. Fiel van der Veen
Auteur
R.H. Schoemans
Illustrator
Fiel Van der Veen
Taal
Nederlands
Uitgever
Assen: Maretak, 2005
136 p. : ill.
ISBN
90-437-0256-0

Besprekingen

De reeks Villa Alfabet van Nederlandse educatieve uitgeverij Maretak richt zich tot lezers met een grote leeservaring. De boekjes zijn binnen hun thema volgens hetzelfde principe opgebouwd. Ze zijn opgevat als werkteksten voor begrijpend lezen, met denkopdrachten en vragen achteraan. Voor de leraar is apart werkmateriaal beschikbaar. Voor Roger H. Schoemans is de diefstal van de tulp, de bloem die rond 1580 uit Turkije als wetenschappelijk onderzoeksmateriaal in Leiden werd ingevoerd het uitgangspunt van een ruwe historische schets van het einde van de zestiende eeuw in Nederland. Hij tekent twee oorlogswezen, de veertienjarige turfsteker Elias en de even oude kokhulp Rebecca in hun typische werkomstandigheden. Zij vinden elkaar in de verhalen van hun persoonlijke, gruwelijke verleden. De reeks zou voor hoogbegaafden bedoeld zijn, maar is vergelijkbaar met de vroegere historische verhalen van de Sikkel of met de afgesloten reeks 'Echt Gebeurd' van uitgeverij Altiora. Het schetsmatig o…Lees verder
In het Leiden van eind 16e eeuw ontmoeten de uit Antwerpen gevluchte wezen Rebecca, een eenvoudige keukenhulp bij professor Clusius, specialist in tulpen, en Elias, een knecht op een turfschip, elkaar. In de winter werkt Elias in herberg De Groene Druyf, waar hij van de gasten hoort dat er woekerprijzen betaald worden voor tulpenbollen. Hij komt op het spoor van een diefstal van tulpenbollen bij Clusius. In het op zich goed gestructureerde verhaal wil de auteur, die zich gedegen gedocumenteerd heeft, veel historische gegevens verwerken en dat gaat soms ten koste van een vlotte voortgang van het verhaal. De hoofdpersonages komen goed uit de verf, zeker op het moment als hun geschiedenis van de vlucht naar Leiden wordt beschreven; de dialogen verlevendigen het geheel. Met vragen en opdrachten achter in het boek. De sfeervolle zwartwitillustraties sluiten goed aan bij de tekst en geven een mooi beeld van het leven in 1594. De omslag geeft duidelijk het seriekarakter van het boek weer. Va…Lees verder

Over R.H. Schoemans

Roger Henri Schoemans (Kortenbos (Sint-Truiden), 14 juli 1942) is een Belgisch Nederlandstalig journalist en auteur.

Biografie

Schoemans was van 1963 tot 1968 reporter bij Zondagmorgen. In 1968 werd hij eindredacteur van Het Nieuwsblad en De Gentenaar. Vervolgens werd hij aangesteld als hoofdredacteur van deze kranten. Zijn evenknie bij De Standaard werd Mark Deweerdt, terwijl Lode Bostoen werd aangesteld als algemeen hoofdredacteur van de krantengroep. Schoemans oefende deze functie uit tot hij in juli 1994 werd ontslagen.

Vervolgens werkte hij als consultant voor diverse bladen. Hij is schrijver van een groot aantal jeugdromans en van thrillers voor een volwassen publiek. Zijn jeugdboeken werden meermaals bekroond met de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury.

Schoemans is getrouwd en heeft twee kinderen.

Bibliografie

Lees verder op Wikipedia