Boek
Nederlands

De gouden halsband

R.H. Schoemans (auteur), Walter Donker (illustrator)
+1
De gouden halsband
×
De gouden halsband De gouden halsband
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Kleine Hem is van de stam der Allobrogen. Het vijandelijke leger van Hannibal wil over hun grondgebied trekken en dat mag niet. Vanaf ca. 10 jaar.
Leesniveau
AVI 9, AVI M7
Titel
De gouden halsband / Roger H. Schoemans ; ill. Walter Donker
Auteur
R.H. Schoemans
Illustrator
Walter Donker
Taal
Nederlands
Editie
[2]
Uitgever
Assen: Maretak, [2014]
144 p. : ill.
ISBN
9789043702966 (hardback)

Besprekingen

Dat Hannibal in 218 v.C. met zijn manschappen en olifanten over de Alpen trok teneinde Rome te veroveren, is genoegzaam bekend. Hoe die barre tocht moet zijn verlopen en hoe Hannibals tocht werd gezien door de Gallische stammen die ermee te maken kregen, wordt in dit boek verteld. Niet Hannibal is de belangrijkste persoon uit het verhaal, maar de jonge Galliër Hem. Ze zijn elkaars vijanden, maar één ding hebben ze gemeen: trouw aan de belofte die ze ooit gedaan hebben. Hannibal beloofde zijn vader de Romeinen te straffen voor het onrecht dat ze Carthago hadden aangedaan, Hem heeft op het hoofd van zijn gesneuvelde vader gezworen dat hij diens gouden halsband, teken van zijn waardigheid als stamhoofd en door de vijand geroofd, zal terugvinden. Al meteen wordt duidelijk dat de stam van de Allobrogen, waartoe ook Hem behoort, niet goedschiks doorgang zal verlenen aan het zoveel machtiger leger van Hannibal. Het wordt een ongelijke strijd die uiteindelijk door Hannibal wordt gewonnen, maa…Lees verder
De Carthaagse veldheer Hannibal is met zijn enorme leger op weg om via de Alpen het Romeinse Rijk binnen te trekken. De stam van Kleine Hem wil geen doorgang verlenen. Bergpassen worden gebruikt om rotsenregens op het langstrekkende leger te storten. Bij een veldslag laat ook Kleine Hems vader het leven. Kleine Hem besluit hem te wreken en met een naburige stam wordt een plan gesmeed voor een nog verraderlijker aanval op het grote leger. Het vertelperspectief is vanuit Kleine Hem, maar het is moeilijk sympathie voor hem en zijn stam op te brengen. Alles draait om trots en wraak. Wat dat betreft komt de onsympathieke Hannibal zelfs beter uit de verf. Verraad en hinderlaag zijn schering en inslag. Het geheel leest wel vlot, al kost het moeite de gedachtegang van de hoofdpersonen te volgen. Het verhaal voorziet in de opzet van de serie 'Villa Alfabet', ontwikkeld naar de ideeën van A. Chambers: technisch en inhoudelijk afgestemd op jonge, vlotte lezers, met meer 'lagen' in het verhaal. Z…Lees verder

Over R.H. Schoemans

Roger Henri Schoemans (Kortenbos (Sint-Truiden), 14 juli 1942) is een Belgisch Nederlandstalig journalist en auteur.

Biografie

Schoemans was van 1963 tot 1968 reporter bij Zondagmorgen. In 1968 werd hij eindredacteur van Het Nieuwsblad en De Gentenaar. Vervolgens werd hij aangesteld als hoofdredacteur van deze kranten. Zijn evenknie bij De Standaard werd Mark Deweerdt, terwijl Lode Bostoen werd aangesteld als algemeen hoofdredacteur van de krantengroep. Schoemans oefende deze functie uit tot hij in juli 1994 werd ontslagen.

Vervolgens werkte hij als consultant voor diverse bladen. Hij is schrijver van een groot aantal jeugdromans en van thrillers voor een volwassen publiek. Zijn jeugdboeken werden meermaals bekroond met de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury.

Schoemans is getrouwd en heeft twee kinderen.

Bibliografie

Lees verder op Wikipedia