Boek
Nederlands

De zeloot : het leven van Jezus van Nazaret en de geboorte van een religie

Reza Aslan (auteur)
+1
De zeloot : het leven van Jezus van Nazaret en de geboorte van een religie
×
De zeloot : het leven van Jezus van Nazaret en de geboorte van een religie De zeloot : het leven van Jezus van Nazaret en de geboorte van een religie

De zeloot : het leven van Jezus van Nazaret en de geboorte van een religie

Levensbeschrijving van Jezus van Nazareth, geplaatst binnen de historische context.
Onderwerp
Christus
Titel
De zeloot : het leven van Jezus van Nazaret en de geboorte van een religie
Auteur
Reza Aslan
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Zealot : the life and times of Jesus of Nazareth
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Balans, 2014
395 p. : ill.
ISBN
9789460037368 (paperback)

Besprekingen

In dit boek wordt de vraag naar de historische Jezus opnieuw gesteld. Omdat het Nieuwe Testament de voornaamste bron voor Jezus' leven is, is de vraag naar de historiciteit van dit deel van de Bijbel cruciaal voor de reconstructie van dit leven. Zoals vaker geschiedt, maakt de auteur een keuze tussen teksten die hij wel en die hij niet historisch betrouwbaar acht. Van die keuze hangt dan de reconstructie af. Voor de auteur zijn de berichten over Jezus' verdrijving van de geldwisselaars uit de Tempel van groot belang. Naar zijn mening was Jezus een rondtrekkende joodse prediker en wonderdoener, die samen met zijn volgelingen het koninkrijk van God wilde vestigen. Zijn optreden bleek zon grote bedreiging voor de bestaande orde dat Jezus werd gearresteerd, gemarteld en als staatsvijand geëxecuteerd. Op zich is deze reconstructie niet nieuw, maar het bijzondere is dat de auteur, gevlucht uit Iran, een moslim is, hoewel getrouwd met een christelijke vrouw. Door de bijzondere achtergrond va…Lees verder

Over Reza Aslan

CC BY 2.0 - Foto van/door roanokecollege

Reza Aslan  luister (info / uitleg); (Teheran, 3 mei 1972) is een Iraans-Amerikaanse godsdienstwetenschapper, gespecialiseerd in de islam. Hij is journalist en auteur.

In zijn boek "Geen god dan God" betreurt Aslan het dat in het debat over de islam momenteel eigenlijk alleen maar fundamentalistische en geseculariseerde moslims aan het woord komen, maar dat naar wie daartussen zitten, volgens hem de meerderheid van de moslims, nauwelijks geluisterd wordt. "Daar gaat mijn boek over, over de middenmoot van de islam", schrijft hij.

De islam wordt in de regel afgeschilderd als star, ondemocratisch en gewelddadig, terwijl volgens Aslan "de eerste moslimgemeenschap in Medina voor die tijd egalitair en democratisch was. Vrouwen kregen radicaal meer rechten dan ooit tevoren en heel wat meer dan de vrouwen in het Westen van die tijd." Bovendien verbiedt de koran discriminatie op grond van ras, geslacht en religie.

Aslan zegt: "De islam kan n…Lees verder op Wikipedia