Boek
Nederlands

Goede vrienden

René Appel (auteur)
+1
Goede vrienden
×
Goede vrienden Goede vrienden

Goede vrienden

Genre:
Titel
Goede vrienden
Auteur
René Appel
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Anthos, 2011
230 p.
ISBN
9789041418388 (paperback)

Besprekingen

René Appel was in het verleden tweevoudig winnaar van de Gouden Strop met De derde persoon en Zinloos geweld. Zijn kracht als auteur van eigentijdse thrillers schuilt vooral in zijn sterk psychologisch onderbouwde personages en de verraderlijke alledaagsheid van hun levensomstandigheden en relaties, die geleidelijk tragische dimensies aannemen, wat leidt tot geweld en uiteindelijk ook hun ondergang. Enigszins respectloos zou je kunnen gewagen van huis-tuin-en-keukenthrillers, waarin de vertrouwelijke levenssfeer overvloeit in een nachtmerrie en dit tot de stille maar geladen ontzetting van zowel de protagonisten als de lezer.
Een gelijkaardig stramien vinden we terug in Goede vrienden, maar in tegenstelling tot vroeger werk wordt het scharniermoment, waarin banale voorvallen zich tegen de personages keren, té herkenbaar en té vroeg in het verhaal aangereikt, waardoor het verrassingseffect verloren gaat. De aanvang van de intrige is alvast vintage-Appel: vier …Lees verder
Vier stellen die in een voorstad van Amsterdam in dezelfde straat wonen, zijn hecht bevriend en delen veel met elkaar. Maar dat verandert als Sandra, een van de vrouwen, haar man Otto verlaat en hun dochtertje meeneemt, na een snelle scheiding gaat samenwonen met haar Amerikaanse vriend en zich later met hem in Boston vestigt. De geschokte Otto raakt geobsedeerd door de scheiding en verliest zijn baan. Zijn naaste buren en vrienden uit de groep, Marleen en Edwin, hebben veel met hem te stellen. Als dan eerst een van de vrouwen uit de groep wordt doodgestoken en daarna een andere wordt aangevallen, is Marleen doodsbang, want als laatste vrouw in de vriendengroep is ze mogelijk de volgende. Ook deze 26e misdaadroman van de Amsterdamse taalwetenschapper (1945) is een goedgeschreven psychologische thriller, spannend en prettig leesbaar, met herkenbare hoofdpersonen en situaties en een goed plot. In het zorgvuldig opgebouwde verhaal wordt de spanning langzaam maar zeker opgevoerd naar een …Lees verder

Over René Appel

CC BY 3.0 - Foto van/door René Appel

René Appel (Hoogkarspel, 19 september 1945) is een Nederlandse schrijver van misdaadromans en taalwetenschapper.

Biografie

Appel studeerde Nederlandse taal en letterkunde en richtte zich in zijn academische loopbaan vooral op het bestuderen van de tweede-taalverwerving van allochtonen en de ontwikkeling van Nederlands taalonderwijs voor deze groep. In 1984 promoveerde hij cum laude op Immigrant children learning Dutch; sociolinguistic and psycholinguistic aspects of second language acquisition. Van 1994 tot 2003 was hij als bijzonder hoogleraar "Verwerving en didactiek van het Nederlands als tweede taal" verbonden aan de Universiteit van Amsterdam namens de gemeente Amsterdam.

Hij schreef ook korte verhalen voor enkele bladen zoals studentenweekblad Propria Cures, Hollands Maandblad en Maatstaf. Vanaf 1976 tot 1986 was hij recensent voor misdaadliteratuur van het NRC Handelsblad.

Daarnaast was hij sinds begi…Lees verder op Wikipedia