Boek
Nederlands

Alexander

Reina Ollivier (auteur)
+1
Alexander
×
Alexander Alexander
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Er is iets geheimzinnigs met het huis, waar Alexander naar toe gaat op vakantie. Samen met Roxanne probeert hij uit te zoeken wat er gebeurd is toen zijn moeder hier als kind kwam. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Alexander
Auteur
Reina Ollivier
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2003
96 p. : ill.
ISBN
90-209-5289-7

Besprekingen

Bij het begin van dit verhaal komt Alexander samen met zijn moeder toe bij het 'Zeehuis' voor een vakantie. Twee dingen zijn meteen duidelijk: het huis heeft voor Alexanders moeder een bijzondere betekenis; en Alexander is niet alleen. Hij praat met een soort alter-ego, een stem in zijn hoofd, die hij AlexAnder noemt. Samen met AlexAnder probeert Alexander vat te krijgen op zichzelf en wat zijn mama aan het huis bindt. Ze kwam er vroeger, toen ze kind was, op vakantie met haar neefjes en nichtje, en vooral de herinnering aan een van de neefjes blijkt haar bijzonder droevig te maken. Alexander durft er niet echt naar te vragen. Een beetje onwillig gaat hij mee in de pogingen van zijn mama om de sfeer van vroeger terug op te roepen. Zo gaat hij o.a. zelf sporentochten maken, en daarbij ontmoet hij Roxanne, een meisje dat als uit het niets lijkt op te duiken, en bij wie Alexander zich heel goed voelt. In de speciale sfeer die wordt opgeroepen door de mix van zee, duinen, wind, een bunke…Lees verder
Alexander is een in zichzelf gekeerde jongen van een jaar of 10. Hij gaat met zijn moeder, op wie hij dol is, op vakantie naar de villa aan zee waar zijn moeder, in haar jeugd, talloze vakanties doorbracht. Het huis heeft jarenlang leeggestaan en heeft een trieste invloed op zijn moeder. Alexander vraagt zich af wat het geheim van het huis is en overlegt aanvankelijk alles met zijn alter-ego Alex Ander. Als hij in de duinen een meisje ontmoet, met wie hij het goed kan vinden, verdwijnt deze Alex Ander steeds meer naar de achtergrond. Poëtisch verhaal dat in korte zinnen is geschreven met veel nadruk op de levensechte karakters en de onstuimige natuur aan de kust. Geen illustraties. Echt een boek voor fijnproevers die niet alleen om de spanning lezen maar zich willen verplaatsen in de hoofdpersoon. Vanaf ca. 10 jaar.

Over Reina Ollivier

Reina Ollivier (Ukkel, 22 maart 1956) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Ollivier behaalde het diploma van licentiaat in de Germaanse Filologie aan de KU Leuven en studeerde verschillende talen zodat ze zoveel mogelijk boeken in hun oorspronkelijke versie kan lezen: Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Zweeds, Deens en Noors. Ze gaf eerst een tijdje les maar werkt nu fulltime als auteur en vertaler.

Werk

In 1999 verscheen haar eerste jeugdboek bij uitgeverij Lannoo: Wat jij niet weet, over een jongen die worstelt met zijn gevoelens van verliefdheid. Voor jonge kinderen maakte Ollivier samen met illustratrice An Candaele een reeks prentenboeken over de fantasievolle en ondernemende kleuter Rune. Deze reeks werd vertaald in het Spaans en Catalaans. AlexAnder is een ontroerend boek voor lezers van rond de tien jaar over identiteit, vriendschap en de invloed van het…Lees verder op Wikipedia