Wanneer een vrouwelijke arts en dochter van een arts die al jaren op reis is, van haar vader in het Venetie͏̈ van 1590 een brief krijgt waarin staat dat hij nooit meer terugkomt, besluit ze hem te zoeken.
Extra onderwerp
HIS, Venetië ; 16de eeuw
Titel
De geneesvrouw
Auteur
Regina O' Melveny
Vertaler
Mieke Trouw-Luyckx
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The book of madness and cures
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2012
351 p.
ISBN
9789021806235 (paperback)

Besprekingen

Regina O’Melveny voert haar lezers in De geneesvrouw naar het Venetië van de zestiende eeuw. Hoofdpersonage in deze debuutroman is de jonge Gabriella Mondini, die ook als verteller optreedt. Gabriella is in meerdere opzichten een bijzondere vrouw. Sinds haar jeugd werd zij door haar vader, een Venetiaanse arts, ingewijd in de geneeskunde, waarna ze op haar beurt een bekwaam dokter is geworden. Een zeer ongewoon beroep alleszins voor een zestiende-eeuwse vrouw. O’Melveny’s boek is gesitueerd in het jaar 1590. Tien jaar eerder heeft Gabriella’s vader haar en haar moeder achtergelaten. Hij zwerft door Europa, op zoek naar een medische kennis. Waar hij zich juist bevindt weet niemand. Omdat de inhoud en toon van zijn brieven haar verontrusten, besluit Gabriella op zoek te gaan naar haar vader. Een nog dwingender reden om aan de reis te beginnen is allicht dat haar mannelijke collega’s in Venetië niet dulden dat zij de geneeskunde beoefent. Dat de reis haar toelaat te ontsnappen aan…Lees verder
Gabriella Mondini (ik-vertelster) is sinds haar jeugd door haar vader, arts in Venetië, ingewijd in de geneeskunde en is nu een bekwaam dokter. Maar als haar vader in 1580 spoorloos verdwijnt, kan ze zonder zijn bescherming als vrouw niet werken in de door mannen gedomineerde medische wereld. In 1590 krijgen zij en haar moeder een brief van vader die zegt liever alleen dan in gezelschap te zijn en niet wil dat Gabriella iemand opdracht geeft hem te zoeken. Dan besluit ze hem zelf te gaan zoeken. Na bestudering van de brieven die hij sinds 1580 sporadisch stuurde, vertrekt ze met twee bediendes en reist via Padua naar o.a. Zwitserland en Schotland. De Amerikaanse van Italiaanse afkomst debuteert met deze in de VS goed besproken historische roman. Het boeiende, prettig leesbare verhaal is goed opgebouwd, geeft een opvallend goed beeld van de Renaissance en de medische wereld van toen en wordt mooi afgerond in een heel aannemelijk slot. Goede vertaling. Normale druk.