Boek
Nederlands

De kikkerkol

Reggie Naus (auteur), Kees De Boer (illustrator)
Trubbel de trol woont bij Sanne en Pepijn in huis. Dat zorgt voor leuke, maar soms ook gevaarlijke verrassingen. Bijvoorbeeld als Trubbel belletje trekt bij een heks... Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Trollen
Leesniveau
AVI M6, AVI 7
Titel
De kikkerkol
Auteur
Reggie Naus
Illustrator
Kees De Boer
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2015
119 p. : ill.
ISBN
9789021674322 (hardback)

Besprekingen

Sanne en Pepijn wonen met hun vader, die boswachter is, in het Nevelwoud. Als huisgenoot hebben ze een trol, Trubbel. Die heeft een eigenaardige levensstijl en soms gevaarlijke gewoontes, zoals belletje trekken bij een heks. Deze heks neemt wraak en heeft het met name op Pepijn voorzien. Het verhaal is humoristisch door het taalgebruik van Trubbel en zijn miscommunicatie met de ‘mensbeesten’. Trubbels naam verwijst al naar problemen en in de meeste gevallen zijn dat dingen die kinderen wel eens zouden willen doen maar niet durven, of bizarre acties. Maar de trol weet ook veel, want hij is al een paar eeuwen oud. Het verhaal is eenvoudig van stijl met veel dialoog. Van begin tot eind is er actie met tovenarij en spannende griezelelementen. De karakters blijven oppervlakkig; soms wordt even stilgestaan bij het feit dat de moeder van de kinderen is overleden. De bladspiegel is ruim, de tekst groot gedrukt en de hoofdstukken zijn apart getiteld, waardoor het ook toegankelijk is voor moeil…Lees verder

De Kikkerkol

'De Kikkerkol' is het tweede boek over Trubbel de trol. In dit boek worden nog meer fantasierijke figuren uit het nevelbos te voorschijn getoverd, zoals een spookhond die licht geeft, een heks die in een klein hutje woont, ... Sanne en Pepijn zijn de twee kinderen die met hun papa afgelegen in het bos wonen. Zij zijn bevriend met Trubbel en beleven allerlei avonturen. Helaas zijn deze avonturen ditmaal wat gezocht en komen ze niet vlot over maar eerder als een opsomming van gebeurtenissen. Een heks is boos op hen omdat Trubbel haar altijd pest en wil wraak nemen door hen alle drie in kikkers om te toveren. Gelukkig is er Trubbel de trol die het bos op zijn duimpje kent. Hoewel het verhaal best vlot leest zijn de beschrijvingen soms te sober en geraak je nooit volledig betrokken bij de personnages. De tekeningen zijn eenvoudig in zwart-wit, niet te groot en er komt er in elk hoodstuk eentje voor. Toch blijft het een flauw vervolg dat verderborduurt op het eerste boek.


Over Reggie Naus

Reggie Naus (Uden, 31 mei 1973) is een Nederlandse kinderboekenschrijver.

Biografie

Doordat Naus - naar eigen zeggen - als kind uren doorbracht met tekenen verwachtte iedereen dat hij tekenaar zou gaan worden. Echter, op zijn dertigste had hij nog niet besloten wat hij wilde worden. Eigenlijk wilde hij het liefste een piraat zijn, totdat hij een keer zeeziek werd op een stormachtige zee. In die tijd kocht Naus een hoop oude boeken en schreef een paar boeken over geschiedenis. Verder werkte hij voor een aantal kranten en tijdschriften. Uiteindelijk vond Naus het schrijven van verhalen zo leuk dat hij boekenschrijver is geworden.

Werk

  • De Vliegende Hollander: Biografie van een spookschip, 2005, ook verschenen als speciale Efteling uitgave
  • Zwartmakerij in het Land van Ravenstein: De geschiedenis van Jacobus van der Schlossen, 2006
  • Verhalen uit het Maasland…Lees verder op Wikipedia

Suggesties