De economische crisis in Spanje heeft grote gevolgen voor allerlei lagen van de bevolking, zoals de eigenaar van een failliet timmerbedrijf, werkloze Marokkanen en een Colombiaanse hulp in de huishouding.
Titel
Aan de oever
Auteur
Rafael Chirbes
Vertaler
Eugenie Schoolderman Arie Van der Wal
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
En la orilla
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Meridiaan, 2014
431 p.
ISBN
9789048822249 (hardback)

Andere talen:

Besprekingen

Spaanse ontnuchtering

ROMAN. Op een koortsachtig ritme schrijft Rafael Chirbes over de crisis die Spanje in haar greep heeft. Vrolijk is zijn portret niet, scherp des te meer.

'De grote roman over de crisis in Spanje', titelde El País over Aan de oever van Rafael Chirbes (?1949). Terwijl de Valenciaanse auteur in zijn vorige roman Crematorium (2007) de vastgoedspeculatie aan de Spaanse kust hekelde, richt hij zijn pijlen in zijn nieuwste op de crisis die het land teistert.

Net als Crematorium laat Chirbes dit verhaal spelen in en om de fictieve badstad Misent. Van het vakantieparadijs is maar een schijntje over. Pompeuze nieuwbouwprojecten liggen er half afgewerkt bij en de bloeiende appelsiengaarden van weleer zijn geplunderd. De bewoners van Misent en het nabije Olba blijven weg van de kust. Vissen in het moerasland is hun favoriete tijdverdrijf.

Verbitterd

Een van hen is don Esteban, de hoofdverteller. Als jongeling had hij grandioze plannen, maar in de loop van de jaren zijn die verdampt. Bitter blikt hij terug: 'Het overkomt veel mensen: je denkt dat de situatie waarin je zit tijdelijk is, maar eigenlijk leef je gewoonweg je leven…Lees verder

confituur TIP

Rafael Chirbes, Aan de oever, Meridiaan, 27,50 euro.

Rafael Chirbes is een van de grote stemmen in de Spaanse literatuur. Zijn laatste roman, Aan de oever, werd door Spaanse recensenten bestempeld als het beste boek van 2013.

Aan de oever is niet alleen een sublieme roman over de crisis, het is ook een verhaal over het verleden en heden van Spanje, over genadeloze fysieke en sociale veranderingen, over de menselijke ziel, over ouder worden en over een poging om aan de armoede te ontsnappen.

In een fictief dorpje aan een drassige oever (symbool voor een door en door verdorven Spanje) schildert Chirbes een sociaal en economisch panorama van het Spanje van vandaag. De crisis heeft er een kaalslag aangericht, de gevolgen zijn dramatisch. Vanuit een wisselend perspectief geeft Chirbes het woord aan rebelse arbeiders, werklozen, kansarmen, immigranten, verliezers... en aan de 70-jarige Esteban, de belangrijkste verteller.

Schitterende roman over de uitwassen van het rauwe kapitalisme en de gevolgen ervan voor lichaam e…Lees verder

'Je bent per definitie een kind van je tijd'

Rafael Chirbes schrijft romans over de gebroken Spaanse samenleving waar ongelijkheid, corruptie en opportunisme welig tieren. 'Rijkdom is nooit onschuldig.'

Marijke Arijs

Rafael Chirbes (65) puurt zijn inspiratie uit de recente Spaanse geschiedenis en schetst in zijn romans een fresco van het naoorlogse Spanje. Zijn doorbraak bij het grote publiek kwam metCrematorium.Aan de oever, het verhaal van vijf werklozen en van de baas die hen noodgedwongen heeft ontslagen, is een vervolg op deze succesroman. Het is met stip de bitterste en zwartgalligste roman van Chirbes.

Aan de oever werd door maar liefst drie Spaanse kranten uitgeroepen tot beste roman van het jaar en is bekroond met verschillende literatuurprijzen, waaronder de prestigieuze Premio Nacional de Narrativa.

Blijkbaar is er toch één Spanjaard die beter wordt van alle economische ellende?

'Het is een merkwaardige zaak, want het is een hard, weerbarstig boek. Ik denk dat het gewoon op het juiste moment is verschenen. Mijn vorige romans gingen over dezelfde ongemakkelijke thema's, maar die zijn te vroeg verschenen. Het ging de maatschappij toen nog te veel v…Lees verder

Er is geen schrijver in Spanje die de recente geschiedenis van Spanje zo breed en zo realistisch heeft verbeeld als Rafael Chirbes, van wie ook veel werk in het Nederlands is vertaald. In zijn vorige roman, 'Crematorium', stond de onverantwoordelijke huizenbubbel centraal. Deze nieuwe roman laat de gevolgen daarvan zien: de economische crisis die Spanje zo hard getroffen heeft. Via verschillende perspectieven en stemmen geeft Chirbes diverse sociale lagen en nationaliteiten een stem: de eigenaar van een failliet timmerbedrijf, werkloze Marokkanen, een Colombiaanse hulp in de huishouding... Allemaal proberen ze te overleven in een samenleving die zich niet alleen economisch maar ook in moreel opzicht in een diep dal bevindt. Uitzicht op betere tijden biedt de schrijver niet. Wel een moedige, knap geschreven en indringende roman over het Spanje van nu. Normale druk.

Over Rafael Chirbes

CC BY 3.0 - Foto van/door Hpschaefer

Rafael Chirbes Magraner (Tavernes de la Valldigna, 27 juni 1949 – aldaar, 15 augustus 2015) was een Spaans schrijver.

Een terugkerend thema in zijn werk is de Franco-tijd en de tegenstellingen die deze periode gaf in de generatie die toen opgroeide.

Hij stierf op 66-jarige leeftijd aan longkanker.

Werk (selectie)

 • Mimoun (Roman, 1988)
 • En la lucha final (Roman, 1991)
 • La buena letra (Roman, 1992)
 • Los disparos del cazador (Roman, 1994)
 • La larga marcha (Roman, 1996)
 • Mediterráneos (Reisverslag/Essays, 1997)
 • La caida de Madrid (Roman, 2000)
 • Viejos amigos (Roman, 2003)
 • El viajero sedentario: Ciudades (Essays, 2005)
 • Crematorio (Roman, 2007)
 • En la orilla (Roman, 2013)
 • París-Austerlitz (Roman, 2016)…Lees verder op Wikipedia