Boek
Nederlands

Een stervend dier

Philip Roth (auteur)
Titel
Een stervend dier
Auteur
Philip Roth
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The dying animal
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2001
158 p.
ISBN
90-290-7009-9

Besprekingen

Ikfiguur in deze monoloog is de libertijnse academicus David Kepesh. Fans van Roth kennen dit personage reeds. Hij verscheen eerder in de kafkaiaanse novelle The breast (De borst, Meulenhoff, 1982), als de man die metamorfoseerde in een borst. Daarna was hij de titelfiguur in The professor of desire (Professor in de begeerte, Meulenhoff, 1979), waarin we zijn seksuele escapades vanaf zijn pubertijd tot op zijn vierendertigste konden volgen. In Een stervend dier is hij plots in de zestig. Hij is docent Praktische kritiek en verschijnt in een literair televisieprogramma als een soort cultuurpaus. Nog steeds is hij "ziek van begeren". De titel van het boek ontleende Philip Roth aan een gedicht van Yeats: "Consume my heart away; sick with desire / And fastened to a dying animal." ("Verteer mijn hart; ziek van 't begeren / en vastgeketend aan een stervend dier.") Kepesh vertelt het verhaal van zijn affaire met de beeldschone Consuela Castillo, een student…Lees verder
Een oudere professor, die zich door de seksuele revolutie van de jaren zestig bevrijd voelt van de burgerlijke banden, gebruikt zijn reputatie en intellect om zijn (afgestudeerde) vrouwelijke studenten te verleiden. Maar alles gaat anders als hij in contact komt met de knappe Consuela, een van Cuba stammende welgemanierde jonge vrouw. Hij valt volkomen voor haar en een langdurige relatie ontstaat, met alle ups en downs die daarbij horen. Hij valt vooral voor haar prachtige borsten. Het noodlot slaat echter toe, als juist zij aan borstkanker blijkt te lijden. De Amerikaanse schrijver (1933), die al een royaal oeuvre op zijn naam heeft en getipt wordt voor de Nobelprijs, heeft hier een meesterwerkje geleverd over de tragiek van de liefde en haar soms noodlottige gevolgen. Verzorgde gebonden uitgave, in prettig leesbare, kleine letter en in een prima vertaling. Opvallend op het omslag is de ondersteboven gedrukte auteursnaam.

Over Philip Roth

Philip Milton Roth (Newark, New Jersey, 19 maart 1933 – New York, 22 mei 2018) was een Amerikaanse literaire schrijver. Hij werd geboren als kind van tweede generatie Joods-Amerikaanse ouders.

Leven

Roth behaalde in 1955 zijn master in Engelse literatuur, waarna hij zijn dienstplicht vervulde. Hij doceerde literatuurwetenschappen aan diverse Amerikaanse universiteiten, het laatst aan de University of Pennsylvania. Vanaf 1992 legde hij zich geheel toe op het schrijven.

Op 22 februari 1959 trouwde Roth met Margaret Martinson, van wie hij zich in 1964 liet scheiden van tafel en bed. Margaret overleed in 1968 na een auto-ongeluk. In 1990 trouwde Roth met de actrice Claire Bloom; in 1994 gingen ze uit elkaar. Bij de verschijning van zijn roman I Married a Communist (1998) werd Roth door verschillende journalisten bekritiseerd omdat hij zijn breuk met Bloom zou hebben verwerkt in het mislukte huwelijk van zijn personages Ira…Lees verder op Wikipedia