Boek
Nederlands

Dwars door Sumatra

Ook verschenen als De dans met de paarden

Peter Vervloed (auteur), Roelof Van der Schans (illustrator)
+1
Dwars door Sumatra
×
Dwars door Sumatra Dwars door Sumatra

Dwars door Sumatra

Ook verschenen als De dans met de paarden

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Chantal is met haar ouders op vakantie in Indonesie͏̈. Als zij van Sumatra naar Java willen gaan, zijn er geen plaatsen in het vliegtuig te krijgen en moeten ze twee dagen en nachten in een oude lijnbus dwars door Sumatra trekken. Dan leer je het land pas goed kennen! Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Indonesië, Vakantie
Leesniveau
AVI 8
Titel
Dwars door Sumatra / Peter Vervloed ; ill. Roelof van der Schans
Ook verschenen als
De dans met de paarden
Auteur
Peter Vervloed
Illustrator
Roelof Van der Schans
Taal
Nederlands
Editie
Herz. en bew. uitg.
Uitgever
Assen: Maretak, 2005
160 p. : ill.
ISBN
90-437-0258-7

Besprekingen

Dwars door Sumatra is een herziene en bewerkte uitgave van De dans met de paarden uit 1994. Ondanks de bewerking kun je dat enigszins merken. Het verhaal ontwikkelt zich langzaam en hoewel dat misschien een beetje overeenstemt met het tempo waarin het leven op Sumatra gaat, leest het boek daardoor niet als de spreekwoordelijke trein.

Belangrijkste onderwerp is de reis per bus die Inge en haar vader en moeder door Sumatra maken op weg naar tante Els op Java. Daarmee dekt de titel goed de inhoud. Omdat zo'n reis niet echt spectaculair hoeft te zijn, stopt Vervloed er enkele elementen in die voor wat meer leven in de brouwerij zorgen: de jonge dief Arsat, die ternauwernood aan de politie kan ontsnappen en zich verstopt in de bus waarmee Inge c.s. reizen én de meereizende, oudere mevrouw Boenawan, die behalve Indonesisch ook goed Nederlands verstaat en spreekt. Mevrouw Boenawan is de verstandige, geduldige en pedagogische intermediair. Zij kan duidelijk maken wat er a…Lees verder
Inge gaat samen met haar ouders een reis maken door Indonesië. Ze heeft er veel zin in, maar dat verandert wanneer ze ontdekt dat ze met een oude, stinkende, overvolle bus moet reizen. En bovendien ontmoet ze vervelende mensen en zelfs een dief! Sfeervol verhaal in 19 hoofdstukken over een land vol magie. De schrijver weet de lezer te boeien door een modern Nederlands meisje te plaatsen in een land vol tegenstellingen. Er wordt naast het verhaal ook veel informatie gegeven over het land en zijn gebruiken; achterin een lijst met Indonesische woorden. Met een aantal zwartwitillustraties, bewerkte foto´s, en een wat vlekkerige kleurenillustratie op de voorkant van het boek. De tekeningen passen goed bij de sfeer van het verhaal. De schrijver heeft meer spannende verhalen geschreven over Indonesië. Bewerkte en herziene heruitgave van 'De dans van de paarden' in de serie 'Villa alfabet' met verwerkingsvragen achterin. Voor kinderen vanaf 10 jaar.

Over Peter Vervloed

Peter Vervloed (Schoonhoven, 3 mei 1951) is een Nederlands kinderboekenschrijver en leerkracht.

Biografie

Jeugd en opleiding

Peter Vervloed werd geboren aan de Schapenstraat te Schoonhoven. Na de middelbare school bezocht hij de pabo, waar hij een opleiding volgde tot leerkracht. Hierna studeerde hij nog enkele jaren muziek en MO-Nederlands.

Loopbaan

Vervloed signeerde in 1986 zijn eerste boek De kris danst. Omdat zijn schoonvader van Indonesische afkomst was, wist hij veel over dit land te vertellen en begon hij hier ook boeken over te schrijven. Vervloed is tevens werkzaam als parttime-leraar op een basisschool en geeft regelmatig lezingen in bibliotheken. In 2002 ontving hij in de openbare bibliotheek van Haarlem de "Makkelijk Lezen Trofee". Hij werkt veel samen met illustratoren als Roelof van der Schans, Peter Fitz Verploegh, Ja…Lees verder op Wikipedia