Boek
Nederlands

Achterblijven in Congo : een drama voor de Congolezen?

Peter Verlinden (auteur)
+1
Achterblijven in Congo : een drama voor de Congolezen?
×
Achterblijven in Congo : een drama voor de Congolezen? Achterblijven in Congo : een drama voor de Congolezen?

Achterblijven in Congo : een drama voor de Congolezen?

Persoonlijke herinneringen van Congolezen aan de periode dat het land een Belgische kolonie was en aan de onafhankelijkheid in 1960.
Titel
Achterblijven in Congo : een drama voor de Congolezen?
Auteur
Peter Verlinden
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2008
207 p. : ill.
ISBN
9789058265258

Besprekingen

Op materieel vlak was het leven beter in de koloniale tijd. Iedereen had een deftig loon, kon fatsoenlijk leven. Na de onafhankelijkheid ging de rijkdom van het land naar een kleine groep Congolezen. Nu hebben we de vrijheid, maar geen geld. [...]. Toch kan ik moeilijk zeggen dat ik de manier waarop de onafhankelijkheid er gekomen is, betreur". Samuel Nkuelo was in 1960 student in Leopoldstad en vertelt nu, bijna vijftig jaar later, zijn herinneringen aan de koloniale tijd aan VRT-journalist Peter Verlinden. Behalve met Nkuelo sprak Verlinden met een dertigtal andere Congolezen en bundelde de gesprekken in een interviewboek. Daarmee realiseerde hij de Congolese tegenhanger van zijn eerder verschenen boek Weg uit Congo (De Leeswolf 2002, p. 321) waarin de 'blanke' herinnering aan het Congolese avontuur werd onderzocht.
In dit "spiegelbeeldboek" geeft Verlinden stem aan de Congolezen, die voor zijn microfoon hun visie geven op wat Belgisch-Congo was. Deze getuigenissen worden opgeha…Lees verder
Voor dit interviewboek sprak VRT-journalist Peter Verlinden met een dertigtal Congolezen over hun herinneringen aan de koloniale tijd. Daarmee realiseerde hij een Congolese tegenhanger voor zijn 'Weg uit Congo' (2002)*, waarin de 'blanke' herinnering werd onderzocht. 'Achterblijven in Congo' wordt opgehangen aan een aantal thema's en historische gebeurtenissen, zoals de Rondetafelconferentie, de onafhankelijkheidsverklaring en de muiterijen van juli 1960. Steevast komen daarbij de interraciale verhoudingen aan bod, waarbij de meningen van de geïnterviewden sterk uiteenlopen, vaak al naargelang hun sociale positie. Verlinden kiest ervoor om de getuigenissen zo weinig mogelijk te analyseren en niet op zoek te gaan naar een overkoepelende synthese. Dat is een gemiste kans, vooral omdat in de traditionele koloniale historiografie juist de inlandse stem ontbreekt. Toch is dit een waardevol boek, waarbij het soms schrikken is van het blanke racisme en de sociale discriminatie. Gedrukt op gl…Lees verder

Over Peter Verlinden

Peter Verlinden (Duffel, 9 juli 1957) is een Belgisch journalist, schrijver en Afrika-kenner.

Biografie

Verlinden, zoon van sonorisator en componist Pieter Verlinden, behaalde zijn diploma politieke wetenschappen aan de universiteit van Leuven in 1979 en communicatiewetenschappen aan dezelfde universiteit in 1983. In 1995 verkreeg hij aldaar ook een master of Social and Cultural Antropology.

Na zijn studie was Verlinden eerst actief als journalist bij het Belang van Limburg (1983) en vervolgens als pr-medewerker bij de boerenbond (1984). Vanaf 1987 werkt hij voor de wereldomroep en voor Radio 1. Tussen 1989 en 1991 was hij adviseur van minister voor Ontwikkelingssamenwerking André Geens. In 1992 werd hij actief op de nieuwsredactie van de VRT en volgde vooral de situatie in Afrika. Tussen 1998 en 2005 was hij tevens hoofd van de buitenlandredactie van de nieuwsdienst. In 2019 verliet hij de VRT.

Hij is sinds 2008 gas…Lees verder op Wikipedia