Boek
Nederlands

Geschiedenis van een berg

Peter Verhelst (auteur)
+1
Geschiedenis van een berg
×
Geschiedenis van een berg Geschiedenis van een berg

Geschiedenis van een berg

Genre:
Maatschappijkritisch sprookje over een land waar dieren gedwongen worden tot menselijke beschaving. Door de ogen van zo'n mensgeworden dier beleven we de werking van Droomland van binnenuit. Wanneer dit wezen eindelijk een volwaardig mens mag worden genoemd, komt het tot een helse climax waarin natuur en cultuur de strijd aangaan.
Titel
Geschiedenis van een berg
Auteur
Peter Verhelst 1962-
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2013
118 p.
ISBN
9789044622867 (hardback)

Besprekingen

Welkom in de grote evolutieshow

In zijn nieuwe novelle plaatst Peter Verhelst vraagtekens bij de mythe van de maakbare mens.

Een paar jaar geleden hadden Peter Verhelst (°1962) en zijn vriendin zich net geïnstalleerd voor een exquise picknick op een parelwit Zuid-Afrikaans zandstrand toen ze in de verte een hond meenden te zien aankomen. Of toch niet, want het beest liep op zijn achterpoten en naderde met een helse rotvaart. Het was een baviaan, een hongerig alfamannetje dat aan het hoofd stond van een bende van een stuk of honderd. De aap eiste hun lunch op. Hij ging even verderop zitten, neusde in de zak, nam er een plastic schaaltje olijven uit, dat hij voorzichtig opende, en begon profijtig te smullen. De pitten haalde hij een voor een uit zijn muil en met een arrogante zwaai gooide hij ze over zijn schouder, als was hij een doordeweekse kruimeldief.

Voor Verhelst lag deze hallucinante ervaring - uiteindelijk moesten hij en zijn vriendin ontzet worden door een man met een bakbeest van een terreinwagen - ten grondslag aan zijn nieuwe novelle, Geschiedenis van een berg. In dit boek, dat begint a…Lees verder

Paradijseiland

Peter Verhelst geeft de evolutie een duwtje, in zijn nieuwe boek: een melancholisch-dystopische fantasie.

Het lijkt me wel prettig om Peter Verhelst te zijn. Zo elke dag iets anders. De ene dag doorbreken met Tongkat . De dag daarna: Zwerm, een turf, brandend van ambitie. Vervolgens: een paar jaar gezellig experimenteren met semi-begrijpelijk theater. Tussendoor: een kinderboek schrijven (Het geheim van de keel van de nachtegaal ) en alle prijzen opvegen. Het maakt eigenlijk niet uit wat hij doet, het is altijd prijs.

Nu mogen wij, de lezers van Peter Verhelst, evenmin klagen: we krijgen zelden hetzelfde kostje voorgezet. Het nieuwe Geschiedenis van een berg is amper vergelijkbaar met het dromerig exotische De allerlaatste caracara ter wereld (2012). En toch. Verweefde Verhelst de vluchtelingenproblematiek door De allerlaatste caracara , dan scheert hij dit keer langs de koloniale geschiedenis.

Wie is de 'wij' in de eerste bladzijden van Geschiedenis van een berg ? Wij, die 'termieten vingen door lange takjes, buigzaam als grashalmen, in nesten te duwen en door de takjes da…Lees verder

Geschiedenis van een berg ****

Er was een tijd dat ik niet eens kon spreken. Misschien leerde ik spreken en schrijven zoals iemand met alles wat hij op straat vindt begint te knutselen, en daar niet mee kan ophouden; het wordt almaar groter en grilliger en op een dag neemt hij zijn kleren en tandenborstel en gaat hij in dat bouwsel wonen.

Peter Verhelsts vorige roman De allerlaatste caracara ter wereld (2012) gloeit nog als een splinter taalkryptoniet na in ons brein en daar gloort alweer een nieuwe meteoriet aan de literaire hemel. Het oeuvre van Vlaanderens meest eigenzinnige en origineelste schrijver krioelt al vanouds van exotische en mythologische dieren, putten, heuvels, al dan niet vrouwelijke holtes en welvingen, en nu dus de geschiedenis van een berg. Of toch van een van zijn bewoners, een mensaap die uit zijn habitat wordt weggeroofd en na een hongermars aankomt in een bootcamp. Bedoeling van de doorgedreven driloefening: van de aap een mens maken, eentje die kan glimlachen en praten, eentje di…Lees verder

Geschiedenis van een berg, de nieuwe roman van Peter Verhelst, is op het eerste gezicht een helder en rechtlijnig verhaal over de menswording als een vorm van bergbeklimming die onvermijdelijk tot de val leidt. Maar bij nader inzien blijkt de klim een val, en omgekeerd.
Het verhaal begint met een ironische echo van Maurice Gilliams’ Elias, of Het gevecht met de nachtegalen. Op de eerste bladzijde hangen de jonge hoofdfiguren ‘met één arm aan een tak om onze spieren aan elkaar te laten zien. We voelden ons prinsen en prinsessen’. De edele jongens van Gilliams die als betoverde apen ondersteboven hangen, worden bij Verhelst reële apen als prinsen. Over welke familie het gaat, is niet duidelijk. Laat ik ze mensapen noemen. Hun geluk is van korte duur: ze worden ontvoerd door mensen en in de Nieuwe Wereld opgevoed tot namaakmensen.
De verteller en zijn familie leren rechtop lopen, spreken, glimlachen en dansen. De mensen die hen opgevoed hebben, vinden dat een groot su…Lees verder
De hoofdfiguur van deze cynische fabel, bij wie het vertelperspectief ligt, is een mensaap die steeds meer familieleden op geheimzinnige wijze ziet verdwijnen, tot hij zelf aan de beurt is. In vuile schepen worden hij en zijn soortgenoten naar Droomland getransporteerd, waar zij de kans krijgen zich onder mentorschap van een inmiddels 'beschaafde' soortgenoot tot de status van 'volwaardig mens' op te klimmen. Zij leren daartoe met mes en vork eten, glimlachen en converseren en ontvangen als ultieme beloning een smartphone. De hoofdfiguur krijgt als taak het importeren van dieren voor een spectaculaire show waarin de evolutie verbeeld wordt. Tot hij in een van de 'leveringen' zijn broertje ontdekt en dreigt deze slavenhandel op te blazen. In een catastrofale brand, die een ongeluk lijkt, gaat Droomland ten onder. In prachtige taal wrijft de Vlaming Verhelst (1962), die met zijn niet altijd makkelijke werk inmiddels diverse literaire prijzen verwierf, ons enkele cultuurkritische 'inconv…Lees verder

Over Peter Verhelst

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Filip Naudts

Peter Roger Arthur Marcel Verhelst (Brugge, 28 januari 1962) is een veelvuldig gelauwerd Vlaams dichter, romancier en theatermaker.

Verhelst debuteerde in 1987 met de dichtbundel Obsidiaan. Zijn eerste roman Vloeibaar harnas volgde in 1993. Hoewel hij binnen de literatuurwereld bij zijn debuut erkenning kreeg, bleef hij nog geruime tijd leraar Nederlands en Engels in de Brugse hotelschool Ter Groene Poorte. Zijn grote doorbraak kwam in 2000 met zijn roman Tongkat, waarmee hij zowel de Gouden Uil, de Jonge Gouden Uil en de Driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap in België, als de F. Bordewijkprijs in Nederland won.

Voor zijn hele oeuvre won hij in 2018 Sybren Poletprijs. Verhelst was de eerste winnaar van deze nieuwe prijs voor experimentele Nederlandstalige schrijvers. De jury prees Peter Verhelst als 'een magistrale oeuvrebouwer' en als 'de ontwerper van een literair labyrint dat blijft groeien in eenheid en verscheidenheid, waarin je e…Lees verder op Wikipedia