Boek
Nederlands

Tuur kan alles alleen

Peter Teunissen (auteur)

Tuur kan alles alleen

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Kleuter Tuur wil vandaag alles zelf doen: naar de wc gaan, van de trap klimmen, fietsen en zwemmen. Er is een ding dat Tuur niet alleen wil doen. Prentenboek met paginagrote kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Zelfredzaamheid
Titel
Tuur kan alles alleen
Auteur
Peter Teunissen
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2011
[28] p. : ill.
ISBN
9789044815047 (hardback)

Besprekingen

Wanneer de driejarige Tuur op een morgen beslist dat hij alles alleen kan, stopt hij zijn knuffel in een speelgoedkoffer. Daarna gaat hij alleen op het grote toilet, komt alleen de trap af, fiets, zwemt, eet, neemt een bad en doet zelfs alleen de vaat. Pas als hij helemaal alleen gaat slapen, haalt hij zijn vertrouwde knuffel weer tevoorschijn.
Tuur doet in dit boekje letterlijk alles alleen: niet enkel zonder zijn knuffel, maar ook zonder de hulp of zelfs maar de nabijheid van zijn ouders. Nergens in het verhaal, niet in woord en niet in beeld, zijn de ouders aanwezig: geen extra bord op de tafel, geen ouder bij de afwas. De aanwezigheid van een vader in het huis kan je slechts opmaken uit één gegeven: Tuur gebruikt per ongeluk de tandenborstel van zijn vader. De afwezigheid van de ouderfiguren roept bij de lezer het idee op dat de titel Tuur doet alles alleen niet op ‘zonder knuffel’, maar op ‘zonder mama of papa’ slaat. Dit idee wordt nog versterkt door het ontbreken v…Lees verder
Tuur, een bijna 4-jarig jongetje, beleeft een bijzondere dag. Hij kan vanaf deze dag alles alleen, onder andere naar de wc gaan, zwemmen, fietsen en eten. Er is een ding dat hij niet alleen wil doen. Prentenboek met een aansprekend omslag waarop Tuur in bad zit, met een vrolijk verhaal over een eigenwijze kleuter. De paginagrote platen lopen altijd door over een dubbele pagina. Op de grappige, dun zwartomlijnde illustraties is potlood met verf gecombineerd in een naïeve stijl die toch heel uitdrukkingsvol is, in frisse kleuren. De gemiddeld zevenregelige tekst die prima geschikt is om voor te lezen, is meestal boven in elke illustratie geplaatst. Dit is het tweede boek over Tuur*. Het thema opgroeien (groot willen zijn) biedt volop identificatiemogelijkheden voor peuters en kleuters op weg naar zelfstandigheid. Vanaf ca. 4 jaar.

Tuur kan alles alleen

Tuur is al bijna vier jaar en deze morgen besloot hij dat hij vanaf vandaag alles alleen kan. Daarom stopt hij Oscar, zijn knuffel, in de speelgoedkoffer. Normaal gaat Oscar overal mee met Tuur, maar vanaf vandaag dus niet meer. Tuur gaat alleen naar de grote-mensen-wc, hij stapt alleen de grote trap af, hij fietst helemaal alleen op zijn fietsje (zelfs zonder zijwieltjes), hij gaat alleen zwemmen, ... Zelfs dan stopt het niet, want Tuur kan ook alleen eten, de afwas doen, in bad gaan, en naar bed gaan. Als de dag voorbij is en Tuur zijn pyjama aangetrokken heeft, komt hij tot de conclusie dat het een geslaagde dag was. Maar er is toch één ding dat hij niet alleen kan doen en dat is slapen. Voor hij zijn bedje inkruipt, haalt hij Oscar uit de speelgoedkoffer en valt dan tevreden in slaap.
Het is erg jammer dat in dit boekje geen omkadering van broertjes, zusjes of ouders is bijgevoegd. Als lezer krijg je de indruk dat Tuur zelfs helemaal alleen woont. De dingen die hij doet, zij…Lees verder