Boek
Nederlands

Alles voor de tweede plaats

Peter Smit (auteur), Jan De Kinder (illustrator)
+1
Alles voor de tweede plaats
×
Alles voor de tweede plaats Alles voor de tweede plaats
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Stefan wil geld inzamelen om een voetbal te kunnen kopen voor Rifka's vrienden in Afrika. Een voetbaltoernooi heeft een bal als prijs. Stefan en zijn team doen natuurlijk mee aan dat toernooi. AVI-M6. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Helpen, Voetbal
Leesniveau
AVI 8
Titel
Alles voor de tweede plaats / Peter Smit ; met tek. van Jan de Kinder
Auteur
Peter Smit
Illustrator
Jan De Kinder
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2006
73 p. : ill.
ISBN
90-276-6309-2

Besprekingen

De serie 'Bikkels' wil bepaalde leesvaardigheden inoefenen vanaf AVI-niveau 3. Enerzijds wordt nieuwe woordenschat aangebracht, wat extra in de verf wordt gezet door elk boek op het voorste schutblad te laten beginnen met een illustratie waarop enkele woorden afgedrukt worden die aansluiten bij het thema. Anderzijds komt telkens een bepaalde leesmoeilijkheid aan bod (en die wordt aangegeven vooraan in het boek, onder de Leeslat van de KPC Groep), zoals "moderne woorden" of "woorden met meerdere open lettergrepen". De reeks werd in 2005 opgestart, met twee pakketten van telkens acht boeken voor resp. AVI-niveau's 3/4 en 5/6. De nieuwe reeks schuift opnieuw op, naar AVI-niveaus 7/8.

De acht boeken in elk pakket staan in verband met elkaar. Voor de nieuwe reeks is dat de basisschool De Regenboog, die actie voert voor Unicef (achteraan in het boek komt dan ook een advertentie voor Kids United, de kinderclub van Unicef, en een deel van de opbrengst van deze serie wordt aan Unicef ge…Lees verder
Stefan wil geld inzamelen om een voetbal te kunnen kopen voor de vrienden van zijn naar Afrika vertrokken vriendin Rifka. Eerst gaat hij voetballes geven op een camping, maar als hij van een jeugdtoernooi hoort waarbij prachtige ballen te winnen zijn, weet hij dat hij Rifka's vrienden echt kan helpen! Stefan en zijn team zijn echter niet de enigen die een prijs willen winnen. En niet iedereen is even sportief. Deeltje uit de serie Bikkels* waarin per boek een specifieke leesmoeilijkheid wordt behandeld: in dit boek is er extra aandacht voor woorden met -eau, uitgesproken als -oo. Daarnaast staat de ontwikkeling van de woordenschat centraal. Het verhaal bestaat uit elf hoofdstukken, is op glanzend papier gedrukt en voorzien van een aantal paginagrote kleurenillustraties in gemengde technieken. De tekst is geschreven in een vlotte, goed leesbare stijl, AVI-M6. De schutbladen tonen een voetbalveld met de bijbehorende woordenschat. Achter in het boek staat informatie over Kids United, de …Lees verder

Alles voor de tweede plaats

Wim, Stefan en Susan willen geld verdienen om naar Malawi te sturen. In Malawi zijn de mensen zo arm dat ze zelfs geen voetbal kunnen kopen voor de kinderen. Stefan besluit om een voetbalploeg te vormen om deel te nemen aan een toernooi. Er geldprijzen te winnen en voetbaluitrusting. Maar eerst moet hij genoeg spelers vinden, een goed trainingsprogramma opstellen en kunnen deelnemen natuurlijk! Spannend jeugdboek in de Bikkelsreeks, met als leesmoeilijkheid woorden -eau uitgesproken als -oo. Jongens die gek zijn op voetbal komen hier zeker aan hun trekken. Het boek is één spannende wedstrijd, alle voetbaltermen komen aan bod en de intriges en verraderlijke trukjes volgen elkaar op.

Over Peter Smit

Peter Smit kan verwijzen naar:

  • Peter Smit (politicus) (1956), Nederlands politicus (voormalig wethouder van Den Haag)
  • Peter Smit (schrijver) (1952), Nederlands schrijver van kinderboeken
  • Peter Smit (sporter) (1961-2005), Nederlands kickbokser, thaibokser en kyokushinkai karatebeoefenaar


Suggesties