Dvd
Engels

The cook, the thief, his wife and her lover

Peter Greenaway (regisseur), Michael Gambon (acteur), Helen Mirren (acteur)
Een vrouw, die door haar man ontdekt is met haar minnaar, neemt op bizarre manier wraak op haar echtgenoot
Onderwerp
Ontrouw, Wraak
Titel
The cook, the thief, his wife and her lover / written and directed by Peter Greenaway
Regisseur
Peter Greenaway 1942-
Acteur
Michael Gambon Helen Mirren Tim Roth
Componist
Michael Nyman 1944-
Taal
Engels
Uitgever
[Plaats van uitgave niet vastgesteld]: Universal, © 2003
1 dvd-video
Oorspr. opname
1989
Speelduur
ca. 115 min.
Aantekening
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
EAN
5050582083125

Besprekingen

Een Engels/Franse film uit 1989 van Peter Greenaway (The pillow book, Drowning by numbers, Prospero's books) met in de hoofdrollen Michael Gambon, Helen Mirren en Richard Bohringer. In dit bizarre melodrama gaat de brute gangster Albert Spica elke avond eten in het luxueuze restaurant waarvan hij mede-eigenaar is. Zijn vrouw heeft een hartstochtelijke relatie met een van de andere gasten, de kok is hun medeplichtige, het gevolg is wraak en gruwelijke wederwraak. Joep Habets (NRC 20-4-'01) schrijft: '(...) Zelden zullen weerzinwekkende gebeurtenissen betovender zijn vormgegeven dan in deze film van Greeneway. De beelden in de keuken en de eetzaal refereren aan stillevens van zeventiende-eeuwse Hollandse meesters. (...) Zodat de vraag blijft: heeft nu het goede of het kwade overwonnen? In elk geval is het af te raden na afloop van de film nog te voorzien in een souper.' De dvd bevat geen extra's.

Over Peter Greenaway

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Sławek

Peter Greenaway (Newport, 5 april 1942) is een Brits filmregisseur, schrijver, kunstschilder en samensteller van tentoonstellingen.

Hoewel Greenaway verscheidene kunstvormen beoefent is hij vooral beroemd geworden om zijn speelfilms. De films van Greenaway zijn meestal zwarte komedies met een minimale plot en een surrealistische, weelderige vormgeving. Iedere film van Greenaway is een nieuw experiment op het gebied van vorm en stijl. Zijn films zitten bomvol verwijzingen naar de schilderkunst, de literatuur, toneel, geschiedenis en vooral naar wiskunde en getallen. Kenmerkend voor Greenaway is zijn voorliefde voor vreemde kleuren, symmetrie, kleine beeldgrapjes, gezichtsbedrog, woordspelingen, discontinuïteit en 17e-eeuwse kostuums en decors. De films van Greenaway zijn zo veelgelaagd en complex dat men ook na ze vele malen bekeken te hebben nog steeds nieuwe dingen ziet.

Behalve geliefd in het art-house-circuit zijn de films van Greenaway ook onderwerp van con…Lees verder op Wikipedia